Amit az elmúlt hétről tudni kell

2017.12.02. 14:51

Ismerkedés a vakok világával, költözik a Haladás, kutatás az egészséges fejlődésért

A héten elkezdték a beköltözést a sportolók és szakosztályok a Haladás Sportkomplexumba. Vakok és gyengénlátók életével lehetett ismerkedni. Az egészséges életkezdetért és egészséges fejlődésért indított kutatást a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutató Intézete.

Vas Népe

Dr. Kiss-Geosits Beatrix nyugodtan rábízhatta magát Bősze Györgyre és Bercire. Fotó: Nagy Jácint

Megírtuk, hogy a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének szervezésében ki lehetett próbálni, milyen teljes sötétségben zoknit pározni, iskolai tolltartót összerakni, asztalt teríteni vagy éppen főzeléket főzni. Az érdeklődők megismerkedhettek a vakok világával, megnézhették azokat a speciális eszközöket, amelyek a látássérülteket segítik. Sőt, megismerkedhettek Berci kutyával is, akire vakvezetőként bátran rábízhatják magukat a látássérültek.

Dr. Kiss-Geosits Beatrix nyugodtan rábízhatta magát Bősze Györgyre és Bercire. Fotó: Nagy Jácint

Már kezd beindulni az élet a Haladás Sportkomplexum sportcsarnokában, amely a tizenkét szakosztályos Haladás VSE főhadiszállásának épült. Az új otthonnal kedden ismerkedtek meg a sportolók, edzők és vezetők. A héten két szakosztály tagjai, a birkózók és súlyemelők költözködtek több fordulóban ideiglenes szálláshelyükről, a Szent-Györgyi iskolából. A labdajátékoknak helyet adó, két játéktérből álló csarnokban azonban már napok óta edzenek az utánpótlás labdarúgó szakosztály nagypályás focistái és futsal játékosai.

Edzés gyanánt sok-sok kiló vasat mozgattak meg a költözködéskor a Haladás súlyemelői Márkus Erzsébet (pirosban) irányításával. Balról Polgár Mirijam, jobbról Boros Viktória. Fotó: Unger Tamás

Csütörtökön írtunk arról, hogy az egészséges életkezdetért és egészséges fejlődésért indított kutatást a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutató Intézete. Az egyedülálló felmérés a 2018-ban születendő gyermekek fejlődését vizsgálja majd. Különlegessége, hogy a kérdőívezés már magzati korban elkezdődik: körülbelül tízezer kismamát szeretnének ezzel megszólítani. A védőnők végzik először a felmérést a kismamák körében, aztán vizsgálják majd a 2018-ban megszültett gyerekeket féléves korukban. Vas megyében két terület vesz részt a programban: Szentgotthárd térsége, valamint Celldömölk járás.

Déri Viktória védőnőnél járt tanácsadáson Giczi Eszter és családja. A hároméves Dorkát és a kis Zsófit édesapjuk, Balogh Szabolcs is elkísérte. A védőnők feladatköre ismét bővült: kérdezőbiztosokként részt vesznek a KSH Népességtudományi Kutató Intézetének felmérésében. Fotó: Unger Tamás

 

Eltemették dr. Konkoly Istvánt. Sok száz hívő és az egyházmegye valamennyi szegletéből érkezett lelkipásztor érkezett a szentmisére. Dr. Konkoly István 63 évet töltött papi szolgálatban, ebből 19-et megyés püspökként. Működését számos egyházi építmény és új intézmény fémjelzi. A gyászmise főcelebránsa dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi-budapesti érsek volt. Dr. Konkoly Istvánt a székesegyház kriptájában, dr. Fábián Árpád püspök atya mellé helyezték végső nyugalomra.

A hét közepén leesett az első nagyobb hó a szezonban. A Gothard Jenő Általános Iskola másodikosai pedig szünetben hógolyózással és hóemberépítéssel ünnepeltek.

A legjobb tanulókat is díjazták a héten, hiszen átadták az anyagi támogatással járó Petz-ösztöndíjakat a szombathelyi Városházán. Tizenharmadik alkalommal tíz általános és tíz középiskolás kapta meg a Petz Gyula nevét viselő elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában