Geminidák

2017.12.13. 11:46

Itt érdemes megnézni a csillaghullást!

Kis szerencsével Vas megyében is látható lesz több száz hullócsillag – mutatjuk, hol érdemes az égre tekinteni!

Szabolcs Gergely

Csillagok, csillagok ELKELT!!!

Fotó: Nagy Jácint

Szerda éjjel várható a Geminidák meteorraj maximuma, mely óránként akár 70-80 hullócsillagot is jelenthet. Az időjárás-előrejelzés szerint van esélyünk, hogy élvezzük a látványt, még ha tiszta égboltra nem is számíthatunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint Vas megyében éjjel fokozatosan egyre felhősebb lesz az ég, de az éjszaka első felében még 50% alatti lesz a felhőzet, és a hullócsillagok már sötétedéstől láthatóak lesznek.

Hol érdemes a csillagokat bámulni?

Várostól távol, magasabb helyre, ahol kevésbé ül meg az esti köd. Népszerű hely lehet a Kőszeg melletti kilátóhelyek egyike, így az Óház, a Kálvária, vagy bátrabbaknak, túrázóbbaknak a Kendig vagy az Írottkő. Szombathelyről a a Parkerdő felé érdemes venni az utat. Vasváron pedig a Szentkút melletti színpad lehet ideális.

Ha Önnek is van még jó ötlete, írja meg nekünk a [email protected] címre!

Egy kis okosság

A Geminidák egy elég későn felfedezett meteorraj. Első (feljegyzett) észlelése 1862-ben történt, ami kimondottan újnak számít a mítoszokban is megörökített üstökösökhöz képest. A meteorraj valójában1983-ban felfedezett Phaethon kisbolygó pora.

A legtöbb meteorraj üstökösökből ered, azonban a Geminidák kivételt képeznek, a légkörünkben elégő szemcséket ez esetben a kb. 5 kilométer átmérőjű aszteroida szállítja. Az elméletek szerint a kisbolygó felszíne a napközelsége idején olyannyira felforrósodik, hogy a rajta lévő agyagszerű ásványok elporladva leválnak róla – ezek a porszemek azután decemberben rendre keresztezik a Föld pályáját és látványos csillaghullást eredményeznek - olvasható a National Geographic cikkében.

Borítókép: Nagy Jácint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában