Egy kiállítás képei: jótékony célra

2017.12.01. 20:42

A kiállítás képei mind szerelemből készültek, jótékony célt szolgálnak (videó)

 Fotóriportereink képeiből nyílt kiállítás. Az árverezésükből, eladásukból befolyt összeggel Andriskáékat segítjük.

Budai Dávid

Ritka pillanat: fotóriportereink egy képen. Szendi Péter, Unger Tamás és Nagy Jácint szerelemből született alkotásai ezúttal jótékony célt szolgálnak. Képeik kalapács alá kerülnek Fotó: Hornyák Emőke

 

Ritka pillanat: fotóriportereink egy képen. Szendi Péter, Unger Tamás és Nagy Jácint szerelemből született alkotásai ezúttal jótékony célt szolgálnak. Képeik kalapács alá kerülnek Fotó: Hornyák Emőke

A Vas Népe fotóriportereinek képeiből nyílt kiállítás tegnap délután az Atrium Family Centerben. A tárlatot az érdeklődők előtt dr. Asbóth Mária, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportjának vezetője nyitotta meg. – Jót tenni jó, különösen a mostani időszakban, amikor mindenki vásárlási lázban ég, és elfeledkezik arról, hogy mi is az adventi várakozás lényege. Mindenki, aki licitál vagy vásárol az itt kiállított képekből, az egy kis fényt, könnyebbséget varázsol Andris és édesanyja küzdelmes, nagyon sok megpróbáltatással és szenvedéssel teletűzdelt életébe. Nekünk, akik látszólag egészségesek vagyunk, nagy szükségünk van a sérültekre, mert ők jobbá tesznek bennünket, emberibbé, jószívűbbé. Most itt a nagy lehetőség, hogy megmutassuk, mit tudunk tenni, hogyan tudunk segíteni.

Nagy Jácint kolléganőnknek, Merklin Tímeának mesél képeinek születéséről a kiállításon Fotók: Hornyák Emőke

- Az advent a várakozás, az ajándékozás időszaka, ami talán felébreszti a bennünk szunnyadó pozitív energiát, hogy odafigyeljünk azokra, akik mellettünk élnek, akik nehéz sorsúak, akár testben, akár lélekben szenvednek. Az a dolgunk a világon, hogy egymást segítsük, így tehetjük szebbé a saját életünket is. Nem kell feltétlenül a köpenyünk felét odaadni, elegendő az is, ha kinyújtjuk a kezünket és felemeljük az elesetteket. Ezzel a segítségnyújtással magunk is felemelkedünk, hiszen olyan érzelmi energiatöbblettel jár, amit máshogyan nem érhetünk el. A média és a kiállításnak helyt adó bevásárlóközpont példaértékű összefogása pedig olyan gesztus, amire mindenkinek oda kell figyelni – fogalmazott dr. Asbóth Mária.

A kiállításnak otthont adó bevásárlóközpont képviseletpében Farkas Richárd centermenedzser is köszöntötte az érdeklődőket. Elmondta: nagy örömmel adtak helyet a kiállításnak. Nemcsak azért, mert a színes képek szinte életre keltik a helyet, hanem azért is, mert a Atrium Family Centert még a neve is arra kötelezi, hogy ahol csak tud, segítse a családok életét. Bízik abban, hogy a látogatók a fotók láttán kinyitják a szívüket és segítséget nyújtanak Andriska családjának.

 

Szerkesztőségünk három fotóriportere 15-15 képet állított ki, és persze mind a 45 fotónak külön története van. Ahogyan Szendi Péter fogalmazott, ezek a képek szerelemből születtek. – Éjjel-nappal ebben élünk, és az eseményfotók mellett néha van alkalom arra, hogy saját magunk örömére is fotózzunk. A kiállított képek, ilyenek – mondta.

- A csigát a fertőrákosi mészkőbányában fényképeztem. Amikor kinagyítottam a képet, akkor tűnt fel, hogy a csiga nemcsak eszik, de mosolyog is. Erdélyben készült az a kép, amely egy harmonikázó bácsit ábrázol. Egy család fogadott be három napra. Minden este úgy telt, hogy a sparhelt mellett beszélgettünk, a bácsi pedig harmonikázott. Mindegyik képemet az élet hozta elém – mesélte Nagy Jácint, aki legszívesebben szociofotókat készít.

A kiállítást dr. Asbóth Mária, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportjának vezetője nyitotta meg

Unger Tamás is a legkedvesebb felvételei közül válogatott; mint elmondta, az összes kép a napi munka mellett készült. – Amikor van az embernek öt-tíz perce, megy át egyik helyszínről a másikra, akkor időnként adódik egy-egy olyan pillanat, amit érdemes megörökíteni – fogalmazott. – Az én képeim kilencven százaléka az erkélyen készült reggeli kávézás közben. Így örökítettem meg teleobjektívvel a Rábán a napot üdvözlő darupárt, vagy a szomszéd macskáját is – fűzte hozzá Szendi Péter.

Lőrincz-Farkas Eszter, a Vas Népe főszerkesztője köszöntőjében elmondta, a kiállított fotók közül kilencre december 18-án lehet licitálni, a többit pedig 10 ezer forintért meg lehet majd vásárolni. A befolyt összeget Kozma Andris és édesanyja kapja. Andriska szomorú történetét már ismerhetik az olvasók. Ő az a 11 éves kisfiú, aki a születésekor nem kapott elég oxigént, ezért halmozottan sérült, súlyosan epilepsziás, ráadásul folyamatosan ágyhoz van kötve. Vigh Andrea négyéves kora óta egyedül neveli emberfeletti erőfeszítéseket téve nap mint nap, hogy fia semmiben ne szenvedjen hiányt. Mivel Andris ápolása teljes embert kíván a nap 24 órájában, édesanyja nem tud eljárni dolgozni. Az ő munkája az, hogy Andrist ápolja, csak sajnos ezért nagyon keveset fizetnek. Hála az önök segítségének, az idei karácsonyuk azért könnyebb lesz.

Mi is szeretnénk kedveskedni olvasóinknak, ezért mostantól nem csak a kiállítás tekinthető meg az Atrium Family Centerben, de találkozhatnak a Vas Népe standjával is, ahol új előfizetőink értékes ajándékokhoz juthatnak, így most igazán érdemes előfizetni a megye napilapjára. A bevásárlóközpontba pedig vasárnap érkezik a Mikulás, akivel 10 és 14 óra között lehet majd találkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában