Miközben a vevő vásárol, jót tesz

2017.12.10. 17:07

A közösségi boltok szerepe túlmutat a jótékonykodáson

Egyre népszerűbb a közösségi bolt a városban. Egy olyan hely, ahol a vásárló is adományozóvá válik.

Budai Dávid

Sajóné Szabó Enikő a szombathelyi közösségi bolt eladója egy játékmackót mutat abból a rengeteg el-adásra kínált áruból, ami az adományokból összejött Fotó: Unger Tamás

Több mint két éve, hogy megnyílt a Charity Shop (közösségi bolt) a 11-es Huszár úton. Az elmúlt időszak tapasztalatairól kérdeztük a boltot üzemeltető 7mérföld a Közösségért Közhasznú Nonprofit Kft. alapítóját, Takács Dánielt, és a közösségi bolthálózat programfelelősét, Takács Balázst. – Nálunk a közösségi boltban a társadalom minden csoportja megfordul, és külön öröm számunkra, hogy ez év szeptemberétől egyre többen keresik fel a közösségi boltot vásárlási szándékkal, a legnagyobb forgalmunk könyvekből van, igazi „könyvcsemegét” találnak itt a könyvbarátok, de az árukészlet összetétele sokszínű, a legkisebb üzletben is több mint

5 ezer különböző termékkel találkozhatnak a betérők.

Sajóné Szabó Enikő a szombathelyi közösségi bolt eladója egy játékmackót mutat abból a rengeteg el-adásra kínált áruból, ami az adományokból összejött Fotó: Unger Tamás

A bolt különösen népszerű az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők körében, de szívesen keresik fel a gyűjtők, a régiségek kedvelői is. Itt a vásárló is adományozó, sőt tulajdonképpen ő a legnagyobb adományozó – hangsúlyozza Takács Balázs.

- Arra törekszünk, hogy a legszebb, leghasznosabb dolgok kerüljenek a polcra, a piaci ár töredékéért. A forgalomba nem került tárgyakat pedig továbbadományozzuk karitatív szervezeteknek, önkormányzatoknak. A napokban a Somogy megyei Darány község önkormányzatával összefogva, szinte az egész falut felöltöztettük. Kedden pedig az Országos Roma Önkormányzat részére adunk át több mint négy tonna ruhát, cipőt, játékot. A rendszer úgy működik, hogy az adományozni vágyók beviszik és térítés nélkül el-adásra ajánlják fel a már nem használt, de mások számára még értéket képviselő személyes használati tárgyaikat, amit a vevők kedvező áron vásárolhat meg. Az üzletekben az adományokat szigorúan minősítik és csak a legjobb áruk kerülnek forgalomba. Hasonló módon fogadjuk a szervezetek, vállalkozások, vállalkozók felajánlásait is – fogalmaz Takács Dániel. Hozzáteszi: – A közösségi boltban mindenki megőrzi az emberi méltóságát, a rászorulók úgy kapnak segítséget, hogy közben nem kell feltárniuk problémájukat. Miközben a vevő vásárlásával kielégíti saját igényét, jót is tesz, mivel a bevételt – az üzemeltetési költségek levonása után – valamilyen közösségi célra fordítjuk. Így karácsony előtt arra kérjük az adományozókat, hogy elsősorban használható játékokat, plüssöket, dísztárgyakat ajánljanak fel. Szombathelyen a két év alatt csaknem 4 ezer adományozó volt, a vásárlók száma pedig meghaladta a 16 ezret, mindez pedig több mint 26 ezer eladott terméket jelent 470 forintos átlagáron.

Az első Charity Shop 1941-ben nyílt meg Londonban. Napjainkra több, mint 8 ezer ilyen üzlet van Angliában, de Európában, Amerikában és Ázsiában is népszerűek. Magyarországon még újdonságnak számítanak az adományboltok, amelyek egyfajta közösségi teret is biztosítanak. Nyugat-Magyarországon közösségi összefogással, öt évvel ezelőtt Nagykanizsán nyílt meg az első Charity Shop, ugyanebben az évben Zalaszentgróton és Zalaegerszegen, két éve Szombathelyen, tavaly pedig Pápán nyílt meg a vidék, de talán az ország eddigi legnagyobb közösségi boltja. A Charity Shop üzletek az elmúlt években 35 millió forint értéket meghaladó összegben támogattak helyi célokat és szervezeteket. 15 új munkahelyet teremtettek, ebből kilenc helyet megváltozott munkaképességű munkavállaló tölt be.

Működésük alatt több, mint 50 tonna ruhát és cipőt, játékot, lakástextilt, valamint több mint 7 500 könyvet, műszaki cikket, háztartási eszközt adományoztak karitatív szervezeteknek, önkormányzatoknak, egyházaknak, akik azt rászorulókhoz juttatták el. A közösségi boltok szerepe azonban túlmutat a puszta jótékonykodáson. A cél, egy olyan közösségi teret működtetni, amely a meglévő intézmények kulturális, közösségformáló, karitatív, környezettudatos gondolkodást formáló munkáját népszerűsíti, támogatja, valamint hozzájárul az egyének életminőségének javításához, önmegvalósításához, a praktikus gondolkodás kialakításához.

A program a pályakezdőknek – mint önkéntes munkavállalóknak – a szakmai gyakorlat megszerzéséhez, az idősebb korosztálynak a szabadidő hasznos eltöltéséhez biztosít lehetőséget. Hozzájárul az egészségügyi műtéteken átesettek rehabilitációjához, segít a tartós munkanélküliek közhasznú önkéntesként történő foglalkoztatásában. A boltokban lehetőség van az iskolai közösségi szolgálat elvégzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában