megújuló Szombathely

2017.12.06. 17:00

Modern kultúrközpont lesz a Szombathelyi Képtárból

Kívül-belül rendbe teszik a Szombathelyi Képtár épületét. A mintegy 1,42 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a 21. századi kultúrközpontot alakítanak ki.

SZMK

 

Magyarné Vadász Irén, a Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatósága igazgatója és dr. Puskás Tivadar polgármester az aláírás után Fotó: Szombathely.hu/Benkő Sándor

A Szombathelyi Képtár 1985-ben nyílt meg. 1995-ig a megyei múzeumi szervezethez tartozott, utána önállóvá lett, 2012-től pedig a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeként működik. A több mint harminc éves épület megérett már a felújításra, nem felel meg a mai kor követelményeinek. – Országosan egyedülálló a Képtár 2500 darabos textilgyűjteménye, amely a felújítás után egyben is bemutatható lesz – mondta dr. Puskás Tivadar polgármester. Hozzátette: az intézmény közművelődési- és közoktatási feladatokat is ellát. Az épületben a 2 ezer négyzetméteres kiállítótér mellett jól felszerelt festményrestaurátor műhely, tízezer kötetes szakkönyvtár és adattár, valamint konferencia- és vetítőterem és gyermekfoglalkoztató található.

Európai uniós forrásból rendbe teszik az épület tetőszerkezetét, megújítják a homlokzatot, korszerűsítik az épületgépészeti rendszereket és parkosítanak. Az 1, 42 milliárdos beruházásról szóló támogatási szerződést írta alá dr. Puskás Tivadar polgármester és Magyarné Vadász Irén, a Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatósága igazgatója. Ezzel megkezdődik az előkészítő munka, a projekt befejezési határideje 2020. március vége.

Koczka Tibor alpolgármester kiemelte: a következő feladat az, hogy tartalommal töltsék meg a megújuló épületet és minél több turistát, szombathelyit csábítsanak be az épületbe. Ebben nagy segítség lesz, hogy Szombathely pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában