Helyi közélet

2017.12.10. 14:30

Napjaink egyik legnagyobb természetvédelmi problémája az áramütés

Este az otthonunkba érve az első dolgunk, hogy felkapcsoljuk a villanyt. Mindez teljesen természetes számunkra. Tudjuk-e, hogy ezért a hétköznapi luxusért milyen árat fizet a madárvilág? – teszik fel a kérdést (ismét) vasi természetvédelmi szakemberek.

Bakos Ágnes

 

Az egyik veszélyes Vas megyei szakasz Nemesrempehollóson. Át kell(ene) alakítani a hálózatot Fotó: Gruber Ágnes

A becslések szerint Magyarországon évente száz-ezernél is több madár pusztul el az áram szállítására használt légvezetékeknek ütközve vagy a vezetéktartó oszlopokon áramütést szenvedve – számolt be napjaink egyik legnagyobb természetvédelmi problémájáról az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság két szakembere, Harsányi Krisztián osztályvezető és Gruber Ágnes természetvédelmi területfelügyelő. A vasi madárvédők az elmúlt hetekben két országos fórumon is részt vettek, ahol ez volt a téma, hiszen Vas megye is érintett, és vannak ebből a szempontból különösen veszélyes szakaszok, területek a megyében.

Látható oszlopokat!Látható oszlopokat!

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság kőszegi Madárvédelmi Mentőközpontjába az elmúlt négy évben 142 olyan madár került, amelyet biztosan áramütés ért – fejtették ki a vasi adatokat a szakemberek. Ezeknek a példányoknak a jogszabályban meghatározott természetvédelmi értéke együttesen meghaladja a 8 millió forintot. És ez csak a jéghegy csúcsa: a vezetékeket tartó oszlopok fejszerkezetére szállva bal-esetet szenvedő madarak nagy része azonnal elpusztul, és a túlélőknek csak a töredéke jut emberkézre. A szakértők kiemelték azt is: az áramütés tüneteivel beérkező madaraknak minimális az esélye a teljes felépülésre, az áramütöttek közül csak minden századikat sikerült újra szélnek ereszteni. Az ilyen balesetek kizárólag a vezetékhálózat teljes átalakításával elkerülhetők. Egyrészt a magasfeszültségű vezetékeket minél jobban láthatóvá kell tenni a madarak számára, hogy a röppályájukat úgy válasszák meg, hogy ne találkozzanak a huzalokkal. Másrészt az ütközéseknél gyakoribb áram-ütésekért a középfeszültségű rendszerek felelősek. Itt az oszlopfejek cseréje, illetve a vezetékek föld alá helyezése jelenti a megoldást. Az Őrségi Nemzeti Park szakemberei azon dolgoznak, hogy felderítsék a legkritikusabb pontokat és az áramszolgáltató bevonásával mérsékeljék a természeti károkat.

Vas megyében is számos olyan oszlopot, vezetékszakaszt ismernek, amelyek madárbaráttá alakítása nem tűrhet halasztást. Ilyen például a nemesrempehollósi Kossuth és Ady utcák sarka. Ezen a részen a legveszélyesebb oszloptípusok sorakoznak egymás mellett, így egyetlen oszlop átalakítása nem, csak egy kisebb szakasz egészének biztonságossá tétele hozhat megoldást és menekülést a kirepülő fiatalok számára. Az itt található gólyafészekből jó néhány éve egyetlen fióka sem jutott a szomszédos 20 kV-os vezetéksornál messzebbre...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában