SZATTA

2017.12.01. 19:09

Nem tököltek: főztek Szattán

A helyi Faluházban már a második télen indul el a népszerű főzőklub rendezvénysorozata. Az első alkalmat november 24-én, pénteken tartották.

Tersztyánszky Krisztina

Jól csúszott a kemencében sült burgonya Fotó: Kemencei Ilona

 

Jól csúszott a kemencében sült burgonya Fotó: Kemencei Ilona

Az öt alkalomból álló sorozatot a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődését Egyesület közreműködésével tudja megszervezni a települési önkormányzat. A program iránt már tavaly is nagy volt az érdeklődés, az asztalok körül mindig sürögtek-forogtak az asszonyok. A hosszú, téli esték hangulatos összejövetelei számos érdeklődőt vonzanak a szomszédos településekről, így már az első alkalomra is eljöttek Szaknyérról, Viszákról, Magyarszombatfáról, Szentgyörgyvölgyről és Őriszentpéterről is.

Az első foglalkozás középpontjában máris egy jellegzetes őrségi téma: a tökös ételek és a tökmagolaj felhasználása állt. A résztvevők ezúttal isközösen készítették el a finomabbnál finomabb ételeket: a sütőtökkrémlevest, a tökmag-olajos krumplisalátát, a szabadtéri közösségi kemencében héjában sült krumplit, a tökmagolajjal tálalt hordós savanyú káposztát és lila hagymát.

A rendezvény kezdetekor Horváth Kinga, az egyesület társelnöke köszöntötte a résztvevőket, majd ismertette az idei, ötalkalmas rendezvénysorozat tervezett tematikáját. Elmondta azt is, hogy a főzőklubban bemutatott és elkészített ételekből receptfüzetet is összeállítanak. Markó Sándor polgármester arról szólt, milyen szerepet tölt be a tök és a tökmagolaj az őrségi hagyományokban. Az ételek jó hangulatú közös elfogyasztása után a jelenlevők megnézték az Ízőrzők című televíziós műsor Szattát bemutató részét.

A következő főzőklubot nem is olyan sokára: december 8-án, pénteken 17.30-kor rendezik. A téma akkor a méz és azzal kapcsolatos ételek lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában