A reformáció 500

2017.12.06. 21:06

A reformáció 500. évfordulója és az evangélikus templom 100 éve

Sokan voltak vasárnap az ostffyasszonyfai templomban, ahol a reformáció 500. évfordulója mellett egy helyi vonatkozású jubileumra is emlékeztek. Száz évvel ezelőtt szentelték fel ugyanis a helyi evangélikus templomot. 

Cseszkó Tamás

Mihácsi Szabolcs polgármester, Ágh Péter országgyűlési képviselő, Gecse József járási hivatalvezető a százéves ostffyasszonyfai evangélikus templomban Fotó: Ohr Tibor

 

Mihácsi Szabolcs polgármester, Ágh Péter országgyűlési képviselő, Gecse József járási hivatalvezető a százéves ostffyasszonyfai evangélikus templomban Fotó: Ohr Tibor

Az Ostffy család támogatásának köszönhetően már a reformáció idején gyökeret vert a faluban az evangélikus hit. 1680-ban azonban Ostffy Miklós várát a templommal együtt lerombolták, ez volt a büntetésük azért, mert menedéket nyújtottak az akkori dunántúli püspöknek. A gyülekezet otthon nélkül maradt, csak 1917-ben építhettek új templomot. Erre emlékeztek most a helyiek. Az ünnepi istentiszteleten részt vett Ágh Péter, Ostffyasszonyfa országgyűlési képviselője, Gecse József, a falu egykori polgármestere, a Celldömölki Járási Hivatal vezetője, de ott volt Mihácsi Szabolcs polgármester is. Az úrvacsorával egybekötött alkalmon Szemerei János, a Nyugat-dunántúli Egyházkerület püspöke prédikált, míg a liturgiát Garas Krisztina Judit helyi lelkésznővel közösen végezték. Közreműködött a Szená-Torok, azaz a Magyar Országgyűlés kórusa. Szemerei János prédikációjában felelevenítette a gyülekezet küzdelmes múltját. Osttfyasszonyfán is voltak olyan hitvalló hősök, köztük a helyi birtokos, Ostffy Miklós, aki bátran helytállt. Szemerei János arról is beszélt: advent jelzi, hogy Isten világosságot hoz, biztonságot és reménységet ad lelki és szellemi értelemben egyaránt.

- Jézus Krisztusban még a fájdalmas emlékek is más megvilágításba kerülnek – jelentette ki a püspök.

Az istentiszteletet a Szená-Torok rövid koncertje zárta, majd a helyi művelődési házban szeretetvendégség várta a híveket. Köszöntőt mondott Rostáné Piri Magda vasi esperes, Mihácsi Szabolcs gondnok, helyi polgármester, az Ostffy-leszármazottak nevében Szalay-Berzeviczy Gábor, a római katolikus közösség nevében Gregorich Ferenc adta át az egyház jókívánságait a jeles évforduló alkalmából. Elkészült a jubileumra egy hely- és gyülekezettörténeti könyv is, melyet Fehér István, a Csönge-Ostffyasszonyfai Társult Egyházközség felügyelője mutatott be a jelenlévőknek, majd köszönetet mondott a mű szerzőjének, Bóka Istvánnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában