SZOMBATHELY

2017.12.16. 11:30

Szépen fogynak a kocsonyahúsok a piacon

Sokan már a karácsonyi nagybevásárlást intézik a piacon, a húsosoknál a hagyományos dolgokat keresik az emberek.

Tóth Kata

Céklát is vitt tegnap a piacról Semnicki Béla. Károlyné Wagner Elvira szolgálja ki Fotó: Nagy Jácint

Pénteken reggel nehéz parkolóhelyet találni a vásárcsarnoknál, érezhetően több a vásárló a szokásos piaci napokhoz képest. Az ünnepi asztalhoz nélkülözhetetlen élelmiszereket szerzik be sokan, kígyóznak a sorok a húsboltoknál. – Nagyon mennek a kocsonyahúsok, a köröm, a bőrke, a csülök és szépen fogy a füstölt áru. 600 forint a bőrke kilója, 700 az első köröm, a csontos, nyers csülköt 820-ért, a füstölt, csontos csülköt 1150-ért adom – mondja Tar Csaba üzletvezető.

Céklát is vitt tegnap a piacról Semnicki Béla. Károlyné Wagner Elvira szolgálja ki Fotó: Nagy Jácint

A karajt, a tarját előre vásárolják meg az emberek és úgy tapasztalja, kezdenek beindulni a virslik – műbeles, juhbeles, sajtos is van -, a vevők próbálgatják, melyik lesz jó szilveszterre. A húsosoknál akciósak a páros kolbászok, a cserkészkolbász, a szafaládé, több helyen kapható sertésháj is: változatos a felhasználása, leginkább leveles tésztának viszik. Az elmaradhatatlan szaloncukorból zavarba ejtő az íz- és színválaszték: 1300 forintért kínálják a zselést, a tejkaramellást és a kókuszost, duplájába kerül a különleges pisztáciás, cseresznyés, likőrös, brandys és a kávés. Uborkáért, cékláért és hordós káposztáért érkezett a piacra Semnicki Béla: székelykáposztát tervezett tegnap ebédre. 500 forint egy kiló a savanyúságból, sláger karácsonykor a töltött káposzta. Fogynak a savanyúságok Károlyné Wagner Elvira standjánál: 1000-1400 forintért megy a töltött cseresznyepaprika, a karfiol, az édes paprika. Aki céklát, almapaprikát, csemege- vagy kovászos uborkát tálalna a második fogás mellé, az is válogathat. Az ünnepi halászléhez a halat még nem szerezte be Semnicki Béla. Idén – fogadkozik – nem hagyja az utolsó napra, mert tavaly pórul járt. Pontyból készül majd a hallé, a javát kirántja, az lesz a menü. A bejglihez való dió 2800 forint, a mák 1200, a lencse 900; a déligyümölcsök barátságos áron vásárolhatók: 350-400 forint a mandarin, 450 a narancs, 500 a banán kilója Tancsics Gábor pultjánál:

- Azt várjuk, hogy a vásárlók a karácsony előtti utolsó három-négy napban rohamoznak meg minket. Sokan csak akkor jönnek a piacra, ha a multiknál nem kapnak meg valamit, vagy nem olyan frisset, amilyet szeretnének. Az árak jelentősen nem változtak, talán a primőröké, a paprikáé, paradicsomé emelkedett kicsit a múlt héthez képest. Hétfőn nyitva lesz a vásárcsarnok, ezt jó kezdeményezésnek tartom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában