Vas megye

2017.12.04. 20:25

Több mint ezerrel lettünk kevesebben

Tavaly majdnem ezer fővel csökkent Vas megye lakossága, nem számolva az el- és beköltözőket. Idén pedig már októberre ezer fölé nőtt a népességfogyás mértéke.

Bakos Ágnes

A születésszám elérheti a tavalyit éves szinten, akkor, ha december végéig négyszáz gyermek születik még Vas megyében. Grafika: Kelemen Attila

Születés

Ha csak a születések számát nézzük, akkor alig látszik változás a Vas megyei adatsorban a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében, amely az idei első kilenc hónapot összegzi, vagyis a január 1-je és szeptember 30-a közötti időszakot.

Idén 1 568 születést számolt a statisztikai hivatal, tavaly ugyanebben az időszakban 1 564 gyermek érkezett a Vas megyei családokba. A növekedés kisebb, mint az év első felében volt: az első negyedévben tízzel, az első félévben 17-tel született több gyermek.

Halálozás

Miközben stagnált a születések száma, jelentősen nőtt a halálozásoké.

Tavaly októberig 2 499 halálozást számolt a KSH Vas megyében, idén ugyanebben az időszakban 2 640-et.

A csecsemőhalálozást is összegezte a statisztikai hivatal: tavaly októberig öt, idén októberig négy volt Vasban.

A születésszám elérheti a tavalyit éves szinten, akkor, ha december végéig négyszáz gyermek születik még Vas megyében. Grafika: Kelemen Attila

Fogyás

A születések és a halálozások számát összevetve látszik, hogy ezer fölötti lett a népességfogyás.

Tavaly októberig 935 fővel csökkent Vas megye lakossága, a természetes folyamatok alapján, vagyis az elköltözőket és az ide települőket nem számolva. Idén 1 072 lakossal lett kevesebb a megyében. Vagyis olyan, mintha kiürült volna a legkisebb vasi város, Őriszentpéter, vagy mintha elnéptelenedett volna három nagyobb vasi falu.

Szomszédok

Az adatok alapján nem Vas megyei sajátosság a népességfogyás, hiszen elég csak a nyugat-dunántúli régió másik két megyéjére tekinteni.

Győr-Moson-Sopron megye lakossága 1 047 fővel, Zala megyéé 1 403 fővel csökkent már 2017-ben. Mindkét megyében gyorsult a népességfogyás az előző évhez viszonyítva, hiszen Zalában tavaly ugyanekkor 1 224 fős csökkentés számoltak, míg Győr-Moson-Sopron megyében 777 fős volt a népesség természetes fogyása 2016 első kilenc hónapjában.

A régió lakossága összesen 3 522 fővel csökkent már idén októberig.

Esküvők

A születések és a halálozások mellett a házasságkötéseket sorolja még a népesedési adatokhoz a Központi Statisztikai Hivatal.

Az idei legfrissebb összegzés szerint visszaesés látszik Vas megyében: tavaly még ezer felett volt az esketések száma, idén már elmaradt ettől. Egészen pontosan: 2016 októberéig 1 072 házasságot kötöttek, idén ugyanebben az időszakban 959 pár mondta ki a boldogító igent a Vas megyei házasságkötő termekben.

Nemcsak Vas megyében, a „szomszédoknál” is visszaesett a házasodási kedv. Zala megyében a tavalyi 995 után 985, Győr-Moson-Sopron megyében pedig 2 159 után 2 148 házasságot kötöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában