büszkék

2017.12.15. 21:07

Van, ami a beruházásoknál is fontosabb Répcelakon

Az idei évet értékelte Szabó József polgármester.

Budai Dávid

Az idei év legnagyobb beruházása az azóta közösségi térré vált sportcsarnok Fotó: Bogdán Mónika

Kiderült, büszkék a rengeteg megvalósult beruházásra – de van, ami még ennél is fontosabb.

Az idei év legnagyobb beruházása az azóta közösségi térré vált sportcsarnok Fotó: Bogdán Mónika

- Tavaly ilyenkor azt mondtam, hogy a 2017-es év az építkezés éve lesz – kezdte évértékelőjét Szabó József. A polgármester elmondta, az idei év volt az, amikor a hosszas előkészítői és tervezői munka beérett, valamint a megkezdett építkezések is befejeződtek. A legnagyobb beruházás a több mint 700 millió forintos sportcsarnok: a legnagyobb öröm, hogy szinte mindig tele van. Nem lehet elmenni a csarnok előtt hétköznap este úgy, hogy ne legyen 15-20 autó a parkolóban. Rövid idő alatt igazi közösségi térré alakult a sportcsarnok. Amellett, hogy nagyon szép lett, büszkék vagyunk arra, hogy élet van benne. Fontos volt a város életében a felújított egészségház átadása, a város egy kiválóan felszerelt egészségügyi intézménnyel gazdagodott. Jelentős beruházása volt még az idei évnek a ravatalozó felújítása, valamint építettünk majdnem 15 millió forintból egy térburkolatos járdát. Ezeken kívül zöldmezős beruházással nyitottunk egy teljesen új utcát, ahol folyamatosan adjuk el a teljesen közművesített telkeket, amelyeknek nemcsak az ára jó, de még támogatás is jár minden telek mellé – hangsúlyozta a polgármester.

Szabó József polgármester: „Sikeres évet zárunk” Fotó: Nagy Jácint

Szabó József emlékeztetett arra, nem csak az önkormányzat hajtott végre komoly fejlesztéseket. A Liss Kft. több mint kétmilliárd forintból épített új üzemcsarnokot. A sportegyesület pedig pályázati pénzből teljesen felújította az öltözőit, játékoskijárót is építettek. A megvalósult fejlesztések mellett két olyan jelentős beruházás van, amit már elkezdtek, de még nem fejeztek be. Az egyik a Radó-ház felújítása, a másik pedig a piac építése. Előbbinél két év múlva, utóbbinál viszont már jövő tavasszal számítani lehet az átadásra.

A város üzemeltetését idén először látta el az önkormányzat által létrehozott cég. A tapasztalat az, hogy nagyon jól döntöttek annak idején, amikor kitalálták, hogy saját kézbe veszik az üzemeltetést. Egyre több a tennivaló, és rengeteg olyan feladatot ellát a frissen alakult kft., amihez korábban külső vállalkozót kellett fölkérni. Csakhogy ez évről évre egyre nehezebbé vált, mivel egyszerűen nincsen munkaerő a környéken. Így tulajdonképpen kényszer is volt, hogy önellátásra rendezkedett be a város – mondta Szabó József, majd hozzátette: ki lehet jelenteni, hogy fejlődik a város, három nappal ezelőtt például kiderült, hogy Répcelak a környező településekkel közösen beadott pályázaton is nyert 80 millió forintot eszközbeszerzésre és rendezvényekre.

Nemcsak az önkormányzatok és a cégek aktívak a településen, hanem a civil szervezetek és az egyházak is. Utóbbiak 42 millió forintot nyertek egy pályázaton képzésekre, előadásokra és eszközbeszerzésekre. – Van valami, ami még a városi beruházásoknál is fontosabb, ez pedig az, hogy Répcelakon jó élni. Az egyébként is legendásan jó közbiztonság az idén tovább javult, statisztikailag szinte mérhetetlen a bűnözés a településen. Itt nincsenek botrányok, a képviselő-testület teljes összhangban működik, döntéseinek 99 százalékát egyhangúlag hozza. Nincsenek politikai csatározások.

- Polgármesterként azt gondolom, hogy egy rendkívül sikeres év van mögöttünk, ami nagyon sok munkával járt, de határozottan megérte. Pihenni azonban nincs idő, mert annyi minden vár ránk 2018-ban, hogy kicsit meg is rettent minket. Tavasszal kezdődik és ősszel be is fejeződik a Zöld város-program. A 150 milliós beruházásban megújul a butiksor előtti és mögötti tér. A sportegyesület által nyert pályázati pénzből és önkormányzati forrásból – összesen 25 millió forintból – felújítják az iskolában a rekortán-pályát. Csaknem egymilliárd forintból újul meg a szennyvíztisztító telep és az ivóvízhálózat, hogy csak a legfontosabb beruházásokat említsük. Ráadásul jövőre lesz a településünk 750 éves – az évfordulóhoz kapcsolódó eseményekkel tovább szeretnénk erősíteni azt a meggyőződést, hogy Répcelak egy élhető kisváros – fogalmazott a város polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában