Bemutató

2017.12.18. 15:09

Vasvár – Emléknyomok, horgonyok és kapaszkodók a létben

Dr. Székely János szombathelyi megyés püspök ajánlásával adtak ki egy, a Hegyhát kőkeresztjeiről, szakrális emlékeiről készült kötetet, amelyet egy konferencián mutatták be a nagyközönségnek. Elhangzott: fontos lenne több hegyháti templom örökségvédelmi kutatása.

Pogács Mónika

Adatok

A kiadványban a térség mind a 23 településének örökségvédelmi szempontból meghatározó szakrális helyei, templomai, keresztjei szerepelnek.

A szerkesztők falutérképeken jelzik ezek helyét, színes fotókkal, leírásokkal mutatják be a legfontosabbakat az adott településen.

A fotókat Farsang Zsolt, Kokas Gergely, Makrai Tamás, Rigó Ernő és Takács Viktor jegyzi. A szerkesztői csapatban Déri Péter, Farkas Mária, Orbán Róbert, Sejber Mihály és dr. Zágorhodi Czigány Balázs működött együtt.

Útjelzők

A Hegyhát vallási élete tanácskozást és a Séta a kereszt oltalma alatt könyv bemutatóját a Békeházban tartották.

– Nem volt közben rálátásom, csak most szembesültem vele, mekkora volumenű munka készült. Nagyon sokak munkája van benne – méltatta a csaknem ötszáz oldalas könyv jelentőségét Tóth Balázs, Vasvár polgármestere. A Hegyhát szakrális emlékeiről, írásos és épített értékeinek jelentőségéről V. Németh Zsolt hungarikumokért is felelős államtitkár, országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel.

Tóth Balázs polgármester elismerően szólt a könyv készítőinek munkájáról. A szerkesztők a Hegyhát minden településéről összegyűjtötték a szakrális emlékeket Fotók: Pogács Mónika

 

– Múltunk vezet minket, mint iránytű a tengerészt. Ezer éves életünk ez. Csak lokálpatrióta válhat hiteles patriótává – fogalmazott az államtitkár.

Arról is beszélt: az egészséges jövőteremtés záloga a múlt megbecsülése. A Hegyhát szakrális értékei is ebbe a láncolatba tartoznak. Lelki életünk történetiségére hívják fel a figyelmet.

– A keresztek, kápolnák, templomok, azok az utak, helyek, ahol magunkba szállhatunk, a múlt útjelzői jelképezik az állandó haladást. Emléknyomok, kapaszkodók, horgonyok a létben. Az egyéni és közösségi identitás megtalálásában segítenek – fogalmazta meg V. Németh Zsolt. Az államtitkár azzal zárta gondolatait: a Hegyhát természeti, kulturális és szakrális emlékekben gazdag. Legyünk büszkék ezekre. Tudjunk minden egyes keresztről, templomról, írásos hagyatékról.

Dokumentáció

A Hegyhát vallási életéről Déri Péter esperesplébános beszélt.

A kiadványról egyik készítőként elmondta: nem maradt ki a kötetből a Hegyhát egyetlen szakrális emléke sem, mindegyik falu keresztjei, szobrai helyet kaptak benne.

– Az oszkói szőlőhegyi kereszt az egyik legrégebbi a Hegyháton. Van egy 1780-as írásos emlék és későbbi fotódokumentumok arról: a hegyi gazdák kötelezettséget vállalnak örök időkre, hogy gondját viselik a keresztnek – mesélte dr. Zágorhidi Czigány Balázs múzeumigazgató, kötetszerkesztő.

A történész a térség szakrális emlékeinek történeti értékeiről tartott összefoglalót.

V. Németh Zsolt hungarikumokért is felelős államtitkár előadásában a múlt útjelzőinek nevezte a szakrális emlékeket, kereszteket

Folytonosság

Elhangzott: a térségben templomok kísérik végig települések történetét, zömében az Árpád-kori építéssel a történeti, történelmi folytonosság zálogaiként. A múzeumigazgató beszélt templomokról, amelyek örökségvédelmi kutatása fontos lenne és szólt olyan építményekről, amelyek már nincsenek, azonban meg kellene találni azok egykori helyét. Fontos lenne egy ilyen program a Vasi-Hegyhát számára a gazdag történelmi múlt felkutatása céljából.

A Hegyhát szakrális emlékeit Sejber Mihály művésztanár foglalta össze, aki szintén részt vállalt a könyv szerkesztésében. Ő maga évtizedek óta restaurálója az útszéli kőkereszteknek, sőt fotókiállítást is készített korábban ezekről.

A könyv kiadását és a bemutatójának is teret adó tanácskozást a Vasi Hegyhát Önkormányzati Társulás, a Vasvár Örökség Népfőiskola Egyesület, a Bérbaltaváriak Szülőfalujukért Egyesület, valamint a Földművelésügyi Minisztérium támogatta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában