Elismerés határon innen és túl

2018.01.25. 08:00

Átadták a magyar kultúra és az egyetemes kultúra lovagja címeket

Farkas Csaba és dr. Villányi Eszter is bekerült a magyar és egyetemes kultúra lovagjai közé. A magyar kultúra napja alkalmából ünnepélyes ceremónián tüntették ki őket a Stefánia Palotában.

Kánya Dóra

Farkas Csaba a Magyar Kultúra Lovagja lett. Fotó: Falvak Kultúrájáért Alapítvány

Már 22. alkalommal díjazta a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Honvéd Kulturális Egyesület a magyar kultúra napjára szervezett gálán azokat a szervezőket, támogatókat és művészeket, akik hosszú ideje sokat tesznek településük és a határon túli magyar kultúra ápolásáért. A Szombathelyi Civil Kerekasztal és az itt élő muravidéki magyar közösség támogatásával jelölték a Magyar Kultúra Lovagja címre Farkas Csabát, az ŐrvidékHáz igazgatóját, a Szülőföld Könyvkiadó vezetőjét.

Hatalmas megtiszteltetés volt már a jelölés is, de nagy öröm, hogy kitüntettek a Magyar Kultúra Lovagja címmel.

A hétvégén a Stefánia Palotában vehettem át az elismerést. Fontos számomra, hogy civilek jelöltek. Hozzátette: az elismerést a magyar kultúra határon túli terjesztéséért és a Szülőföld Kiadó tevékenységéért kapta, azzal az indoklással, hogy a helyieket támogatják és többségében helyi témákról szóló könyveket jelentetnek meg.

Farkas Csaba a Magyar Kultúra Lovagja lett. Fotó: Falvak Kultúrájáért Alapítvány

Eddig kétszáz kötet látott napvilágot a Szülőföldnél, nemcsak magyar, hanem német, horvát, szlovén és lengyel nyelven is, sőt, hamarosan egy lengyel könyv magyar fordítása is náluk jelenik meg. A lovagi cím a művészi teljesítmény mellett az irodalmi és a közművelődési teljesítményt ismeri el. A lovaggá ütés jellegű ceremónia állandó jelképei a kard, a pajzs és a címer. Az elismeréshez érem és nyaklánc jár oklevéllel, valamint ezüstből készült kitűzővel. Az elismertek nevét bejegyezik a Kultúra Lovagjai Aranykönyvébe is.

Éppen a születésnapomon tudtam meg, hogy felterjesztettek az Egyetemes Kultúra Lovagja címre, amely nagy megtiszteltetés számomra.

Az észt, a finnugor és a burgenlandi területeken hosszú éveken át dolgoztam azon, hogy ének-zene tanárként a magyar kultúrával, a nyelvvel, a zenével és a népdalokkal megismertessem az embereket. Felemelő érzés, hogy engem tüntettek ki – mondta el dr. Villányi Eszter.

- A vasi kultúra lovagjainak száma ezzel 22-re emelkedett. Fontos volt, hogy olyan személyeket jelöljünk, akik kiemelkedően sokat tettek a helyi kultúráért. Farkas Csaba és dr. Villányi Eszter jó példa mindenki számára – tette hozzá Kőszegfalviné Pajor Klára, a Szombathelyi Civil Kerekasztal vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában