vizsgaidőszak

2018.01.10. 07:00

A babonák is segítik a jó vizsgaeredményt

A város két egyetemén most zajlanak a félévzáró vizsgák. A diákok nyolc-tizenkét tárgyból adnak számot tudásukról.

Csizmadia Anna

Az ELTE SEK-en február 2-áig tart a vizsgaidőszak Fotó: Nagy Jácint

AZ ELTE SEK-en átlagosan 1700 hallgató vizsgázik a december 18-ától február 2-áig tartó időszakban több mint kétezer különböző tárgyból 150 szakon és szakpáron – tudtuk meg Németh Péter tanulmányi koordinátortól. Azt is elmondta, hogy általában a tanulók tizenöt százaléka tesz ismétlő vizsgát. A PTE ETK-n 269 tanuló felel a meghirdetett 129 vizsgán, szakonként tíz-tizenkét tárgyból. A gyakorlati vizsgák klinikai vagy kórházi körülmények között zajlanak – tudtuk meg dr. Pakai Annamária képzésiközpont-igazgatótól. Mindkét intézményben tesznek javítóvizsgákat a tanulók a jobb jegyért. Akad, aki három próbálkozás után sem tud teljesíteni egy tárgyat. Nekik a következő félévben van lehetőségük újra próbálkozni.

Az ELTE SEK-en február 2-áig tart a vizsgaidőszak Fotó: Nagy Jácint

A vizsgára készülés időtartama teljesen eltérő a diákok között. – Én öt napot készültem erre a vizsgára – tudtuk meg Vincze Bencétől, az ELTE SEK hallgatójától. Szaktársai közül van, aki csak tegnap este kezdett el készülni, de mégis Bence sokkal jobban izgul, mint ő. Az antik irodalom tantárgy vizsgája az egyik legnehezebb a félévben. A diákoknak több mint tizenhat kötelező olvasmányból és a kapcsolódó szakirodalomból kellett felkészülniük. Amikor vizsga előtti szokásaikról kérdeztük őket, mindenki mást válaszolt.

Minden tételt kidolgozok, így amikor a vizsgán elém teszik a lapot, megpróbálom magam elé képzelni, hogy is volt otthon.

– mondja Bence. – Én mindig ugyanazzal a tollal írok minden vizsgán – mondja nevetve Moór Vivien. A legmeglepőbb választ mégis Baumgartner Zsófitól kapjuk:

Összehajtom a tételeket, és beteszem a párnám alá.

Szabó Angelika szerint a legfontosabb, hogy eleget aludjon a szóbeli vagy írásbeli előtt az ember, amellyel társai is mélyen egyet értenek.

Megkérdeztük, a vizsgaidőszak után mivel töltik a szünetet, amelyre szinte egyszerre válaszolták: alvással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában