Gyere értem, Gazdi!

2018.01.08. 09:00

Bár elkóboroltak, de hazamennének

Még várják a gazdijukat a szilveszterkor elkóborolt kutyák és macskák. A Fekete István Állatvédő Egyesületnél jártunk, megnéztük a kis csellengőket.

Lutor Kata

Vannak, akik állandó látogatói a menhelynek, naponta sétáltatják a gazdátlan kutyákat. Fotó: Lutor Katalin

Hatalmas vonyítás, ugatás és lelkesedés fogad minket a kenneleknél, minden kutyus a rácsokra ágaskodva várja, hogy egy kicsit megsimogassuk őket. Sokukat szilveszter után fogták be, és még reménykednek, hogy a gazdi eljön értük. Csollányné Horváth Krisztinát, a szombathelyi Fekete István Állatvédő Egyesület elnökét kérdeztük a tapasztalatokról.

A Vízöntő utcai telepen nem számolunk túl sok kennelt, ám mint kiderül, nagyon sok állatot ideiglenes befogadóknál, valamint az egyesület tagjainál helyeztek el. Ez megközelítőleg negyven állatot jelent. Legtöbbjük megviselt állapotban, lefogyva, akár megkínozva, betegen kerül a telepre. Az ideiglenes gondozóknál erőre kaphatnak, készülve a későbbi örökbefogadáshoz is, hiszen a megfelelő orvosi ellátás mellett nagyon fontos a folyamatos gondoskodás, a törődés.

Évente átlagosan négyszáz kutya és macska fordul meg az állatvédőknél, viszont sok esetben csak az egyesület közbenjárását kérik az örökbeadás lebonyolításához, például ha gazdit szeretnének találni egy elveszett kutyának.

Az állatvédők nem helyeznek el olyan kutyákat, amelyeket tulajdonosaik egyik napról a másikra megunnak, hiszen akkor háttérbe szorulnának a ténylegesen segítségre szoruló állatok. A chip nélkül elkóborolt kutyák még mindig nagy problémát jelentenek, sokkal nehezebben találják meg a gazdáit az így elveszett kutyáknak. Ez egyfajta nemtörődömség is a kutyatulajdonosok részéről.

A másik problémát a felelőtlen állattartók jelentik. Találkozunk Rodgyval, a két év körüli, közép-ázsiai juhászkutyával. Őt is nemrég találták. Előző lakhelyén zsinóron tartották, melynek nyoma az évek során szerencsére eltűnt. Jelenleg ő is szerető gazdira vár.

Vannak, akik állandó látogatói a menhelynek, naponta sétáltatják a gazdátlan kutyákat. Fotó: Lutor Katalin

A lehetőségekről is érdeklődünk Krisztinától. Nagyon sokan állandó látogatói a menhelynek, ők legtöbbször a sokat dédelgetett kutyust viszik naponta sétálni. Természetesen előfordult már, hogy valaki végül örökbe fogadta a megszeretett állatot.

Persze az sem gond, ha valaki nem örökbefogadási szándékkal érkezik, hiszen érthető, ha számára nem megfelelőek az otthoni körülmények. Sokan családdal, gyermekekkel érkeznek sétáltatásra, van, akiknél ez hagyományos hétvégi program. Az egyesület idén is várja a sétáltatni vágyókat vagy az örökbefogadókat. A hála pedig boldog ugatás és pacsi lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában