Egyedülálló fejlesztés

2018.01.27. 19:00

Három dimenzióban láthatnak az orvosok

A várostól kapott 50 millió forintból egy 3D torakoszkópos sebészeti toronnyal gazdagodott a Markusovszky kórház mellkassebészeti osztálya.

Budai Dávid

Prof. dr. Nagy Lajos főigazgató és dr. Kecskés László osztályvezető főorvos „élőben” is bemutatta a gép működését. Az első műtétet csütörtökön hajtották végre a korszerű műszerrel. Fotó: Szendi Péter

Két olyan korszerű berendezést adtak át pénteken délután a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, amelyek szó szerint egyedülállóvá tették a szombathelyi egészségügyi intézményt. Prof. dr. Nagy Lajos főigazgató kiemelte: a kórház jelenleg is már komplex ellátást tud biztosítani, a cél, hogy egyetlen beteget se kelljen továbbküldeni. Elhangzott: vidéken a legtöbb daganatos beteg ellátását itt végzik, ezért a mostani fejlesztés különösen fontos. A főigazgató hangsúlyozta: a városnak nem lenne kötelessége támogatnia a kórházat, hiszen az állami fenntartású, Szombathely mégis jelentős forrásokat juttat az intézménynek. Két évvel ez-előtt a város pályázatán így nyertek 50 millió forintot, amelyből a mellkassebészeti osztályra egy háromdimenziós torakoszkópos sebészeti tornyot, a központi aneszteziológiai és intenzív betegellátó osztályon pedig egy JET lélegeztetőgépet vásároltak. Hozzátette: a korszerű műszerek semmit nem érnének akkor, ha azt a személyzet nem tudná működtetni, szerencsére ilyen gondjuk nincs.

Prof. dr. Nagy Lajos főigazgató és dr. Kecskés László osztályvezető főorvos „élőben” is bemutatta a gép működését. Az első műtétet csütörtökön hajtották végre a korszerű műszerrel. Fotó: Szendi Péter

Dr. Kecskés László osztályvezető főorvos megerősítette: a kórházban már 1994 óta végeznek olyan műtéteket, ahol minimális sebészeti beavatkozással, egy szondán keresztül férnek hozzá a beteghez. Az ilyen típusú műtéteknél elegendő pár kisebb bemetszést ejteni, ahelyett, hogy nagy, teljes feltárást végeznének. Ez természetesen nagyon meggyorsítja a gyógyulást. A beteg sokkal jobban viseli a műtétet, kevesebb fájdalmat kell elszenvednie, és a kórházból is hamarabb hazaengedhető. Az így végzett műtét ugyan némileg hosszabb, mint egy hagyományos módon elvégzett beavatkozás, ám a beteg szervezetét jóval kevésbé terheli meg. Elhangzott: kétdimenziós torakoszkópos műtéti toronnyal korábban is dolgoztak, ez egészült ki a mostani rendkívül korszerű műszerrel. Az első műtétet pedig csütörtökön már el is végezték vele.

A főorvos hangsúlyozta: egy ilyen típusú műtét eszközigénye esetenként több százezer forint is lehet, de ezt természetesen nem a betegek fizetik.

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő köszöntőjében emlékeztetett: a tervezettnél tíz hónappal korábban megkapják béremelésüket a kórházi dolgozók, így már most januárban nyolc százalékkal több fizetést vihetnek haza. A politikus kiemelte: a jelenlegi fejlesztés az országban egyedülálló, mivel a szombathelyi kórház az első olyan hazai intézmény, ahol a 3D torakoszkópos toronnyal végeznek a sebészek mellkasi műtéteket. – Egy település vezetője mindig büszke, ha a városba olyan műszer kerül, ami sehol máshol nincs. Köszönet illeti a szombathelyieket, hiszen az ő munkájuk tette lehetővé, hogy a város olyan helyzetben van, hogy bár nem kötelező, mégis segíteni tud a kórháznak – mondta dr. Puskás Tivadar polgármester.

Az ünnepélyes átadón nemcsak a gép működését magyarázták el, hanem azt élőben is megmutatták. A „beteg” ezúttal egy kartondoboz volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában