A család a szeretet tűzhelye

2018.01.18. 19:39

Kereszténységünk hiteltelen, ha az csupán az imádságokból áll

A keresztény szerda esték előadássorozat keretében legutóbb dr. Székely János megyés püspök tartott előadást a szentgotthárdi Refektóriumban.

Civil/Horváth R. László

Dr. Schultz Antal, a Keresztény Megmozdulásokért Egyesület Szentgotthárd elnöke és Pácz Gábor hitoktató köszöntötte dr. Székely János megyés püspököt Fotó: Horváth R. László

 

Dr. Schultz Antal, a Keresztény Megmozdulásokért Egyesület Szentgotthárd elnöke és Pácz Gábor hitoktató köszöntötte dr. Székely János megyés püspököt Fotó: Horváth R. László

A katolikus főpásztor bevezetőjében arról szólt, hogy miként kell a keresztény embernek önmaga életét ajándékként adni; nem feledve, hogy a házasságkötéskor

kimondott két „igen” egymásba kapaszkodva fakaszt új életet, amely a szeretetből fogant.

A püspök – Szent Pál apostol szavait idézve – a házasságot „Nagy Misztériumnak” nevezte, hiszen ez a kötelék egy „nemes igen”, amely minden addigi kapcsolatot átrendez.

Mit is jelent ez közelebbről? A házastársi eskü egyben az Istennek kimondott fogadalom is, amelybe belekapcsolódik a házastársnak kimondott igen is. A szeretet ranglétráján ettől a pillanattól kezdve a házastárs lesz az első és legfontosabb. Az első „igent” nap mint nap ki kell mondani – hangsúlyozta a megyés püspök -, és nem csak szavakkal.

Előadása végén dr. Székely János püspök válaszolt kérdésünkre: gyakran hallani a „szolgáló szeretet” kifejezést, ez mit is jelent?

- Jézus azt mondta, arról ismerjenek meg benneteket, hogy szeretettel vagytok egymás iránt. A legfőbb parancs a kettős szeretet, Isten és a felebarát iránt – kezdte válaszát a szombathelyi püspök. – Kereszténységünk teljesen hiteltelen, ha csak az imádságokból áll, és ha csak az Istenre figyel, és közben nem veszi észre a felebarátot. Az irgalmas szamaritánusról szóló példabeszéd is erre tanít. Egyházunknak nagyon fontos, hogy ne csak beszéljünk a szeretet titkáról, hanem meg is éljük azt a legszegényebbek, az elesettek felé. Az Evangélium átadásának egyik legfőbb eszköze, módja a hiteles emberszolgálat – hangsúlyozta a megyés főpásztor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában