Látogatóközpont is készül

2018.01.17. 18:36

Kétmilliárdból újul meg a jáki templom és környéke

Már idén megkezdődik a munka, három év alatt ütemezetten újul meg a jáki templom. Régészeti feltárás is lesz: lehet, hogy megtalálják az alapító sírját. Hasonló nagyságrendű templomfelújítás eddig csak egy volt az országban. Látogatóközpont is készül Jákon, miközben két másik templomot is megújítanak a térségben.

Bakos Ágnes

- Idén elkészül a felújítási program és a homlokzatkutatások, régészeti feltárások, jövőre fejeződik be a belső tér restaurálása – sorolta a jáki templom 2 milliárd 38 millió forintos megújításáról a tegnap tartott sajtótájékoztatón

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, dr. Rátkai László esperes, jáki plébános és Soltész Miklós egyházi kapcsolatokért is felelős államtitkár Fotó: Unger Tamás

Elmondta még: megújul a Szent Jakab-kápolna tetőzete, a harmadik évre pedig, mintegy a felújítás megkoronázásaként a nyugati kapu restaurálása marad. Emlékeztetett, hogy 2013-ban 150 millió forintos kormányzati támogatásból már megújulhatott a templom homlokzati része, akkor az átadón Orbán Viktor miniszterelnök elkötelezte magát a folytatásra – most pedig nemcsak folytatásról, hanem a felújítás befejezéséről beszélhetünk, fogalmazott V. Németh Zsolt.

Szinte példátlan a jáki templomfelújítás – mondta Soltész Miklós egyházi kapcsolatokért is felelős államtitkár. Talán csak a bélapátfalvi templom megújítása volt hasonló, ott ugyancsak 2 milliárd forint kormányzati forrásból zajlott felújítás.

Azt mondta, a jákiak eddig is óvták, védték értéküket, a nyolcszáz éves templomot, amely Magyarország kultúrtörténeti, építészeti értéke.

A templom belső terében még nem volt régészeti feltárás, lehet, hogy az épület nyugati részében az alapító, Jáki Nagy Márton sírját tárják majd fel.

A 2 milliárd forintos támogatást három évre elosztva kapja a szombathelyi egyházmegye, ütemezve végzik a felújítást, beletartozik a templom környékének rendbetétele is, valamint a 300 millió forintból kialakítandó látogatóközpont, az már 2019-ben megnyithatja kapuit. A felújítás utolsó évében épül meg a kerítés és monográfiában foglalják majd össze az elvégzett munkákat.

Soltész Miklós a tegnapi tájékoztatón sorolta még a térség többi templomfelújítását is: a szentgotthárdi barokk templom, valamint az osztrák-magyar határ miatt egykor szimbolikus értékű rönöki templom megújítását. Előbbihez 550 millió, utóbbihoz 15 millió forint támogatást ad a kormány. Császár István, a szombathelyi egyházmegye általános helynöke a tegnapi tájékoztatón úgy fogalmazott: miközben Nyugat-Európában rombolják a templomokat, addig itt építkezés kezdődik. Arra utalt, hogy a németországi Immerath település neoromán templomát a barnakőszén-bányászat miatt elbontották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában