Vas megye Teljesítménytúrázója

2018.01.10. 14:22

Önnek hány kilométert bír a lába?

Idén először hirdetik meg a Vas megye Teljesítménytúrázója mozgalmat, mely során a kihívás nem kicsi: akár 390 kilométer gyalogos teljesítése is elvárás lehet!

Szabolcs Gergely

A szombathelyi Sakura Egyesület áll a kezdeményezés mögött. Az egyesület, mely 20 évvel ezelőtt még karate klubként kezdte pályafutását, már évek óta ismert a megyei túra-világban: nekik köszönhető a tavaszi Ͳ, illetve az őszi Őrvidék 100 teljesítmény túrákat. Ez utóbbi az első ilyen jellegű program az Alpokalján, mely száz kilométeres távval működik.

A mozgalom célja a Vas megyei teljesítménytúrákon a résztvevők számának növelése, az elkötelezett Vas megyei túrázók elismerése, a fiatal, 14 év alatti túrázók számának növelése, valamint Vas megye turisztikai vonzerejének a növelése.

Az Írottkő gyakori célpontja a túráknak, valószínűleg 2018 Vas megye Teljesítménytúrázója is nem egyszer látogat majd ide. Fotó: Sakura Egyesület

A jelentkezők regisztrálhatnak a címért, és az igazolt kilométerek után díjat, elismerést kapnak – arany, ezüst vagy bronz jelvényt, annak függvényében, milyen hosszú utat bírt a lába 2018-ban.

Megkérdeztük a főszervezőt is, mi volt a kiváltó ötlet erre az alulról jövő, civil kezdeményezésre?

Azért indítottuk el a VéTéTé-t, hogy Magyarország egy eddig a túrázók által kevésbé favorizált vidékét jobban megismertessük és olyan új célt adjunk a túrázás szerelmeseinek, amiből később kinőhet a természet járók új generációja.

- mondta Katona Péter, hangsúlyozva, hogy külön kategóriát hirdettek a 14 év alatti vándoroknak.

Katona Péter (bal oldalon), a Sakura Egyesület vezetője turistajelzés felújítása közben. Fotó: Sakura Egyesület

És valóban, az a tapasztalat, hogy a teljesítmény túrák a fiatal, középiskolás, egyetemista korosztályban kevésbé népszerűek. Reméljük sikert érnek el, mert több szempontból is pozitív hozadéka lehet egy ilyen kezdeményezésnek: több mozgás a fiataloknak, közeli kapcsolat a természettel, és a kitartás, ami a hosszú utakhoz és az élet kihívásaihoz egyaránt szükséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában