Most kemencére gyűjtenek

2018.01.27. 15:00

Őriszentpéter minden korosztályáról gondoskodik a tízéves egyesület

Immár tíz éve szervezi a település kulturális, közösségi életét az Őriszentpéterért Egyesület. Az évfordulót maradandó dologgal szeretnék emlékezetessé tenni: a nyáron közösségi kemencét építenek a művelődési ház udvarán.

TERSZTYÁNSZKY KRISZTINA

Gyerekre, idősre egyaránt jól illik az egyesületi póló. Mindig az lép akcióba, akire a legnagyobb szükség van. Fotók: Kemencei Ilona

Valójában a helyi emberek egy csoportját már korábban is összehozta a színjátszás meg a közösségért végzett munka – mindössze a hivatalos egyesületté alakulás datálódik tíz évvel ezelőttre. Kovácsné Horváth Katalin, a szervezet vezetője nem ok nélkül büszke rá: az egyesület jelenleg 125 tagot számlál, az életkor pedig az egyévestől a hetven év felettiig terjed. Vannak jó páran olyanok is a szervezetben, akik „csak” pártoló tagként, adományaik révén támogatják a munkát, de legalább ötvenen minden rendezvényen ott vannak. A tagdíjakon kívül az egyszázalékos adófelajánlásokból gazdálkodnak, illetve élvezik az önkormányzat támogatását is.

Természetesen amiből legtöbb a forrás, az a tagság önzetlen, kétkezi munkája.

Gyerekre, idősre egyaránt jól illik az egyesületi póló. Mindig az lép akcióba, akire a legnagyobb szükség van. Fotók: Kemencei Ilona

A civil szervezet elsődleges céljai között szerepel a település kulturális és hagyományőrző rendezvényeinek szervezése, a tradíciók ápolása, az emberek szórakoztatása és a művelődési lehetőségek körének bővítése. Munkájukat a művelődési házzal közösen végzik, programjaik nagy részének ez a helyszíne, vagy legalábbis a kiindulási pontja. Mindig fontosnak tartották, hogy a programokba az egyesületen kívüli lakosságot is minél szélesebb körben bevonják.

A tökfesztiválon az egyesületi sátornál finom falatokkal várják a látogatókat.

Ezt a célt szolgálja az is, hogy a kínálat összeállításánál figyelembe veszik a különféle korosztályok és érdeklődési csoportok igényeit. Így kerülhet az egész évet átölelő programfolyamba farsangi bál, rönkhúzás, kistérségi sakkverseny, virágvasárnapi koncert a református templomban, városi gyereknap, parasztolimpia, tökfesztivál, szüreti felvonulás és szilveszteri bál. Az egyesület egy-két csapattal ott van minden környékbeli főzőversenyen, és nem maradhat el a közös kirándulás sem. A város talán legnépesebb civil szervezeteként jó kapcsolatot ápolnak a polgárőrökkel, a sportkörrel, az őrállókkal.

Az egyesület idén úgy döntött: megalakulásának tizedik évfordulóját egy maradandó létesítménnyel is emlékezetessé teszi.

Közösségi kemencét szeretnének építeni a művelődési ház udvarán, amelyet a város minden lakója használhat majd. Reménykednek abban, hogy pályázati forrást is nyernek majd a beruházásra, és erre a célra fordítják a február 10-ei farsangi bál bevételét is. Aki pedig valamiért mégsem tud elmenni a bálra, vagy esetleg nem éri be ennyivel, a továbbiakban téglajegyek vásárlásával járulhat hozzá ahhoz, hogy nyárra új kemencével gazdagodjon a közösség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában