aki csak teheti, segít

2018.01.25. 14:00

Példás összefogás a háztűz után Tokorcson

Mindene odalett a családnak, amikor leégett a ház, ahol éltek. Nem sérült meg senki a tűzben, ez az egyik szerencse, a másik pedig az, hogy példás összefogás látszik: tokorcsiak és környékbeliek is igyekeznek segíteni, névtelenül, önzetlenül.

Bakos Ágnes

Foto:

Egy óvatlan pillanat, és odavan minden.

- mondta könnyeivel küszködve Harmath-Dömötör Katalin, a szomszéd. Otthon volt kedden délután, amikor felcsaptak a lángok a Szabadság utcában, éppen a falu végén. Óriási szerencséjük volt, hogy nem terjedt át a tűz az ő házukra, de még a kertet sem érte el.

Az érintett családból az édesanya volt otthon: az egyik kutyájuknak köszönheti, hogy időben észrevette a tüzet. Az eb jelzett ugyanis, ezért kiengedte az udvarra, akkor látta meg, hogy áramlik ki a füst a ház elülső részéből. A tokorcsiak úgy tudják, elektromos zárlat okozta a tüzet, amely óriási pusztítást végzett. A ház teteje teljes egészében leégett, csak a csupasz gerendák látszanak. Kiégtek a bútorok, a berendezési tárgyak. A tűzoltók két gázpalackot hoztak ki az épületből – belegondolni is szörnyű, mi lett volna, ha felrobbannak, idézte fel a szomszéd és Lengyelné Csizmazia Éva polgármester.

Épphogy eloltották a tüzet, máris gyűjtés kezdődött a szinte nincstelenné vált családnak, amely rokonoknál, biztonságban tudta tölteni az éjszakát az eset után.

Jakab Attila falugazda a szerencsétlenül járt családnak szánt rengeteg adomány között a tokorcsi faluházban. Fotók: Szendi Péter

Nagy Mária alpolgármester kért segítséget a tokorcsi faluház Facebook-oldalán – és néhány óra alatt óriási összefogás kerekedett, maguk is meglepődtek, hogy mekkora.

Szerda délelőtt is szünet nélkül csörgött a telefon a hivatalban, kérdezték sokan, hogy mire van szüksége a családnak, mit vigyenek. Közben a faluház színpadán már sorakozik a rengeteg adomány, edények, sok-sok ruha; egy kosárban tartós élelmiszer, tisztálkodó- és mosószerek – a lányoknak (egyikük 8, a másik 11 éves) meg persze a szüleiknek. Volt, aki készpénzt vitt – a polgármester asszony azt mondta, lehetőségeikhez mérten igyekeznek koordinálni az anyagi segítséget, felvállalja ezt a feladatot az önkormányzat.

Az alpolgármester a szomszédos falvak segítőkészségét emelte ki: sorban jelentkeztek, hogy náluk is gyűjtést indítottak.

Lengyelné Csizmazia Éva polgármester mutatta meg a kiégett házat.

A család albérletben élt a most leégett házban, úgy tudjuk, maradnának, de természetesen ehhez fel kell újítani az épületet, a falak még állnak, újjá lehet építeni a kis házat. Ebben is lehet segítség, volt, aki a munkáját ajánlotta fel a családnak, persze ehhez építőanyagra is szükség lesz majd.

Az biztos, hogy a rendkívüli összefogásra büszke lehet Tokorcs.

Kis falu vagyunk, mindenki ismer mindenkit.

- összegezte a polgármester a példás segítőkészség hátterét.

S mindezt szerényen teszik a tokorcsiak: ottjártunkkor is többen hoztak adományt, több csomagot is a szerencsétlenül járt családnak, azonban senki nem akart fényképen szerepelni. Az alpolgármester az ajtóban egy papírlapot mutatott: azért tették oda, hogy aki akarja, írja fel a nevét, jelezheti, hogy segített. Miközben a faluházban egyre több a csomag, az önzetlen adomány – a papírlap üres.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában