Körmend

2018.01.08. 15:30

Reformáció a mai korban

Számos alkalommal emlékeztek a városban a reformáció 500. évfordulójára. Megszólalt Steinbach József református lelkész, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke is.

Kozma Gábor

Központi ünnepség a Batthyány Örökségközpontban, fáklyás felvonulás, bibliaolvasás, előadások és bemutatók: gazdag programokkal köszöntötték 2017-ben a városban a reformáció 500. évfordulóját.

Steinbach József püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke ismert személyiség a városban. Őt kérdeztük a református egyházról, korunkról és a megújulás lehetőségeiről. Mint mondta, reménységgel tekint a jövőbe:

- Vannak alapvető strukturális változások, de Isten ezek között is megőrzi népét. Egyébként a dunántúli reformátusság számos ok miatt gyarapszik, hiszen a kelet-nyugati mobilizációs irány érvényesül országon belül is. Persze ugyancsak számolnunk kell a vidékről városokba irányuló mobilizációval. Egyre több intézményünk van, lelkészeink tekintetében pedig túlképzés a jellemző.

Nagyon sok képzett, több diplomával rendelkező, nyelveket beszélő fiatal lelkész végez szolgálatot, akiktől emberileg joggal várjuk a megújulást. Ugyanakkor a megújulás csak hitben és elhívott szolgálatban tapasztalható meg, amely az evangéliumi lényegre koncentrál.

Arra a lényegre, amelyet Isten speciálisan az egyházra bízott. Számomra a megújulás nem technikák, módszerek, számok függvénye. Elsősorban nem közösségépítés, nem programok, alkalmak hálózata, nem építkezés, még akkor sem, ha látható módon ezekben is megnyilvánulhat. A reformáció lényege azonban éppen az, hogy reformál, vagyis visszaalakít. Arra az eredeti formára, arra az örök igazságra, amely tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Ez pedig Jézus Krisztus megváltó szeretete – fogalmazott a püspök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában