Köszönet a dolgozóknak

2018.01.19. 07:00

Szentgotthárdon járt az amerikai Allison elnök-vezérigazgatói párosa

Csütörtökön a cég szentgotthárdi gyárába látogatott az Allison Transmission amerikai elnök-vezérigazgatói párosa. A közeljövőben nyugdíjba vonuló Lawrence Dewey magával hozta a gyárlátogatásra a júniusban nyomdokaiba lépő utódját, David S. Graziosit.

TERSZTYÁNSZKY KRISZTINA

Lawrence Dewey nyugdíjba vonuló elnök-vezérigazgató, Rezsnyák Péter, a szentgotthárdi gyár igazgatója és David S. Graziosi leendő elnök-vezérigazgató a gyárlátogatáson Fotó: Unger Tamás

 

Lawrence Dewey nyugdíjba vonuló elnök-vezérigazgató, Rezsnyák Péter, a szentgotthárdi gyár igazgatója és David S. Graziosi leendő elnök-vezérigazgató a gyárlátogatáson Fotó: Unger Tamás

- Látogatásunknak alapvetően kettős célja van – árulta el kérdésünkre Lawrence Dewey, a rövidesen leköszönő elnök-vezérigazgató. – Az egyik az, hogy személyesen is meg akartam győződni a szentgotthárdi gyár fejlődéséről, arról az innovatív hozzáállásról, amiről vezetői szinten is sokat hallani. A másik fontos oka látogatásomnak, hogy megköszönjem az itt dolgozók kemény, minőségi munkáját. Cégünk nagyon elégedett a szentgotthárdi munkavállalókkal: jól képzettek, műszaki tudásuk magas szintű, számos jó ötlettel járulnak hozzá a termelési folyamatok során felvetődő problémák megoldásához. Pontosak, figyelnek az apró részletekre és a munkabiztonsággal sem adódott még semmi probléma. Azzal is elégedettek vagyunk, hogy a magyarországi gyár mindig rövid időn belül, rugalmasan képes reagálni a gyorsan változó megrendelői igényekre.

Az 1905-ben alapított, indianapolisi központú Allison cég egyik legjelentősebb profilja az automata sebességváltó-gyártás, termékeiket világszerte haszongépjárművek sokaságába építik be. A váltók összeszerelését több helyszínen végzik. A társaság az ezredforduló táján kezdett el gondolkodni a kontinensen túli terjeszkedésben, hogy az európai piacot könnyebben meghódíthassa. Mivel eljutott hozzájuk a szentgotthárdi ipari park jó híre, itt létesítették első és mindmáig egyetlen európai üzemüket, először az Opel gyár részeként, majd 2011-től önálló csarnokban. Később Amerikán kívül még egy helyen: Indiában hoztak létre üzemet. A két vezető elmondta: mindegyik gyáruk jól teljesít, és Szentgotthárd a legjobbak között van.

Lawrence Dewey már a magyarországi nyitás első pillanatától kezdve részese a folyamatnak. Azóta is többször látogatott az itteni gyárba. Megkérdeztük: mennyit változott a szemében Magyarország és Szentgotthárd az első találkozás óta?

- Amikor először önöknél jártam, Magyarország még a kritikus politikai változások időszakát élte. Akkor kezdték új, önálló életüket a szovjet hatalom után. Azóta nagy fejlődésen ment keresztül az ország. Hatalmas előrelépés történt az ipar és kereskedelem területén, ha csak itt kinézek az ablakon, akkor is azt látom, hogy azóta új gyárak nőttek ki a földből. Korábbi látogatásomkor polgármester úrral például egy iskolai programon is részt vettem, és ennek tapasztalatai alapján azt mondhatom, hogy a fejlődés ellenére az itt élő emberek őrzik a múltjuk értékeit is, mellé tudják tenni a rohamos fejlődésnek. Jó volt ezt látni.

Miután májusban Larry Dewey megkezdi jól megérdemelt nyugdíjas éveit, David S. Graziosi veszi át a kormánybotot. Ő a cég gazdasági vezetőjeként jelenleg is tisztában van azzal, hogy a gotthárdi mutatók minden tekintetben a legjobbak között vannak. Ő a közeljövőben várható fejlesztésekről szólva elmondta: a fejlesztés, az innováció folyamatosan része egy járműipari cég életének, s így van ez az Allison Transmission-nél is. Termékeik megújulása közvetve azoknak a munkáját segíti, akik a jövő haszongépjárműveivel dolgoznak, közlekednek. Az érdekesebb trendek közül kiemelte a nemrég bejelentett, közúti alkalmazásokra fejlesztett kilencsebességes váltót, vagy az energiaipari és bányászati innovációkat.

Beszélgetésünk után a leköszönő és az új vezető is a gyár dolgozói elé állt. Búcsúzóul megkérdeztük David S. Graziosit: mivel köszönti őket?

- Elsőként én is a munkájukat és a cég iránti elkötelezettségüket fogom megköszönni. Mert fontos a termék és fontos a technológia, de a legfontosabb az ember, akinek együttműködése, hozzáadott értéke nélkül nem mennénk semmire. A feltételek adottak, szeretném én is legalább ilyen szinten tovább vinni a meglévő értékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában