A nagy visszatérő

2018.01.22. 11:00

Szolyák Tibor egy hazánkban még egészen újkeletű küzdősportstílust, burmai bokszot oktat

Szolyák Tibor 16 év szünet után tért vissza a küzdősportok világába, thai bokszot és burmai bokszot oktat – de elsősorban fegyelmezett, egészséges életre neveli a tanítványait.

vn

Szolyák Tibor a technikai ismeretek mellett a fegyelmezett, céltudatos viselkedésre is neveli a gyerekeket Fotó: Hobbisták

 

Szolyák Tibor a technikai ismeretek mellett a fegyelmezett, céltudatos viselkedésre is neveli a gyerekeket Fotó: Hobbisták

- Egyike voltam azoknak, akik Magyarországon, szűkebben mérve Vas megyében meghonosítottuk a thai bokszot – fogalmazott Szolyák Tibor. – Sokáig saját csoportot edzettem a Neumann iskolában, majd dolgoztam, edzettem a Haladásban is. Aztán az életem másfelé sodort, de mindig hiányzott az edzőtermek, a ringek világa. Alig vártam, hogy ismét edzésbe, munkába állhassak. Az 54 éves kőszegi sportember a szombathelyi Hobbisták Önvédelmi SE kötelékében talált új otthonra, ott alakította ki saját csoportját. – Nagy segítséget kaptam régi barátomtól, a Hobbistákat alapító Betha Györgytől, és sokat köszönhetek a munkahelyemnek is – árulta el Szolyák Tibor. – Thai bokszot és egy hazánkban még egészen újkeletű küzdősportstílust, burmai bokszot oktatok. Mindkettőt full contact kategóriában. Megváltozott a világ az elmúlt években. Meglepve tapasztaltam, hogy a hozzám érkező fiatalok nem tudnak megcsinálni egy szabályos fekvőtámaszt, alig tudnak megbirkózni egy felüléssel. Ennek megfelelően ma már nem lehet úgy küzdősportot tanítani, oktatni, mint 15-20 éve. Először az alapokat kell letenni, megerősíteni a testet, felkészíteni a szervezetet egy erősebb igénybevételre. Továbbá rendet kell tenni a fejekben, hiszen rengeteg felesleges, tévútra vezető inger éri a gyerekeket. És meg kell tanítani a fegyelmezett, céltudatos viselkedést – szétszórtak, kapkodóak a mai fiatalok. – Az elmúlt hónapokban keményen dolgoztunk, ma már 30-35 főt számlál a stabil csoportom – jelezte Szolyák Tibor. – Edzenek nálam kicsik és nagyok, nők és férfiak. Van, aki csak fogyni, erősödni akar, akad, aki egészségesebb életmódra váltott, néhányan pedig egyszerűen csak meg akarják védeni magukat, mert atrocitás érte őket. Először megtanulunk védekezni, ez az alap, csak akkor megyünk bele mélyebben a különböző stílusokba, ha a védekezés már rendben van. Védőfelszerelésben edzünk, hacolunk. Az agressziót tiltom, azért nem tanítok senkit, hogy aztán egy kocsmában verekedjen. Alapvetően az a lényeg, hogy a tanítványaim erősödjenek, fejlődjenek, jól érezzék magukat a bőrükben. De nem tagadom, keresem a tehetségeket, hiszen szeretnék egy olyan csoportot is kialakítani, amellyel a versenysport világában is sikereket érhetünk el. Van négy-öt igazán tehetséges fiatalom, tavaly év végén már részt is vettünk néhány remekül sikerült gálán, és jártunk bemutatót tartani, az idén pedig már több honi és külföldi fellépést tervezünk – mesélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában