Vasvár a Műcsarnokban

2018.01.29. 17:27

Török Richárd állandó kiállításának vasi anyagából válogattak

A főváros egyik ikonikus képzőművészeti kiállítóhelyén nyílt meg Török Richárd szobrászművész tárlata. A munkák Vasváron állandó kiállításon tekinthetőek meg, ez az anyag került egy hónapra a Műcsarnokba.

Pogács Mónika

Egy hónapon át látható a válogatás a Műcsarnokban Fotók: dr. Zágorhidi Czigány Balázs

– Óriási dolog ez, hogy a Török Richárd-gyűjteményt, amelyet városunk őriz, most az egyik legjelentősebb fővárosi kiállítóhely mutatja be – kezdte beszámolóját a budapesti megnyitóról Tóth Balázs polgármester. – Megilletődötten, büszkén álltam a meghívottak elé és köszöntöttem őket Vasvár nevében. Hadd jegyezzem meg, rengetegen voltak az eseményen – tette hozzá. A nagy érdeklődés egyszerre volt köszönhető a szobrász géniuszának, és hogy a művek az ország egyik legjelentősebb művészeti intézményében kaptak most helyet. Ugyanakkor a ragaszkodás, a tisztelet jele is tetten érhető volt az érdeklődők számában. A képzőművészeti élet képviselői mellett ugyanis egykori sportolók szintén többen jelen voltak a megnyitón. A szobrász édesapja, Török Bódog ugyanis sokáig a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya volt. A már csak az emlékekben élő vezető iránti tiszteletnek is szólt a sportolók jelenléte. – Jó volt részesülni ebből az ünnepből. A főszereplő természetesen a művész volt, de ránk, Vasvárra is jutott figyelem, mint akik gazdái, megőrzői vagyunk a gyűjteménynek – hangsúlyozta a városvezető.

Egy hónapon át látható a válogatás a Műcsarnokban Fotók: dr. Zágorhidi Czigány Balázs

És hogy hogyan kerültek a művek Vasvárra?

Török Richárd 1993 januárjában hunyt el fiatalon. Szülei több mint tíz éven át kerestek műveinek olyan kiállítóhelyet, amely állandó helyszínként őrzi és mutatja be az életművet. Vasvárra esett a választásuk, miután egy művész ismerősük a városban járt. Ő ajánlotta a családnak, hogy vegyék fel a kapcsolatot a településsel még V. Németh Zsolt polgármestersége idején. A város a domonkos kolostor emeleti termében alakította ki az állandó kiállítás helyét. Ennek anyagából válogattak most a Műcsarnok kurátorai.

A művész költőkről, írókról, a magyar és egyetemes kultúrát, történelmet alakító személyiségekről mintázott szobrokat. Köztéri művei a világ számos pontján megtalálhatóak.

A művész költőkről, írókról, a magyar és egyetemes kultúrát, történelmet alakító személyiségekről mintázott szobrokat

A szobrok tulajdonosa a család, a szobrász édesanyja, Török Bódogné maradt, a munkák Vasvárra letétbe kerültek.

Kiadvány is készült a kiállításra. – Mi anyagilag járultunk hozzá a kiadáshoz. A megegyezés alapja az volt, hogy a Műcsarnok rangos, szép katalógust készít a tárlatra. A fotózás, a tartalom, a szerkesztés, a grafika az ő feladatuk volt. Vasvár a nyomdai költségeket vállalta – mondta Tóth Balázs.

Az ezer példányban nyomtatott, reprezentatív katalógusból több mint nyolcszáz darab Vasvárra kerül. Török Richárd állandó kiállításának látogatói vihetik majd magukkal a tárlat megtekintése után. Hogy ezt árusítja-e a város vagy más formában kerülhet az érdeklődők kezébe, arról később dönt a vasvári képviselőtestület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában