merényletek

2018.02.22. 08:00

A floridai lövöldözésről kérdeztünk Amerikában élő vasiakat – Fegyvertartás és figyelem

Egyre több a fegyverrel elkövetett merénylet az Egyesült Államokban, és egyre több az iskoláskorú tettes. Legutóbb Floridában mészárolt egy csalódott diák, előtte Las Vegasban rendezett szabályos vérfürdőt egy őrült. Ott élő egykori szombathelyieket kérdeztünk.

Kozma Gábor

B. Tóth Elemér és felesége, Söptei Andrea már évtizedek óta Las Vegasban él és dolgozik Fotó: VN-archív

A fegyver sajnos már nálunk is – és éppen Szombathelyen! – megjelent az iskolában. Amerikában pedig nagy megdöbbenést keltett a legutóbbi, 19 halottal járó iskolai lövöldözés, újfent sokan változtatnának a fegyvertörvényen. A kialakult helyzetről kérdeztük a Las Vegasban élő, szombathelyi származású házaspárt, B. Tóth Elemért és feleségét, Söptei Andreát.

– Mindenki részvéttel van a szülők iránt, ez nagyon nagy tragédia. Az is tény, hogy főleg a demokraták nagy tiltakozást szerveztek, itt is vannak politikai szándékok – mondja Elemér. – Baltimore-ban vagy Chicagóban hetente 15-20 embert ölnek meg, de erről nem cikkeznek... Most nálunk az elnököt okolják mindenért, pedig ez egy nagyon összetett és sokoldalú dolog. Ami az iskolai lövöldözéseket illet: aki gyilkolni akar, olyan helyre megy, ahol sok ember gyűlik össze: iskola, stadion, koncerttér, templom.

B. Tóth Elemér és felesége, Söptei Andrea már évtizedek óta Las Vegasban él és dolgozik Fotó: VN-archív

– Sajnos a floridai diák ismerte a helyszínt, ezért is tudott sok embert lelőni. A fegyvert hivatalosan vette, elmúlt 21 éves, a floridai törvények nagyon engedékenyek. Bárki vehet bármiféle fegyvert, persze vannak kivételek. De ha büntetlen, elmúlt 21 éves, és amerikai állampolgár, akkor akár 5-10-et is vehet egyszerre – mondta el Elemér, aki maga is többféle fegyver birtokosa.

Várható-e szigorítás a fegyvertörvényen? – érdeklődtünk. – Nem nagyon hihető, hogy lesz változás – válaszolta. – Mivel minden államban más és más a törvény! Nem tudom elképzelni, hogy mit lehetne változtatni. Őrült emberek mindig voltak és lesznek is. Amerikának múltja van a fegyverekkel, az elnöktől elkezdve mindenkinek van fegyvere, és lesz is! Az NRA, a fegyvertartók szövetsége létszáma 4-5 millió, óriási a befolyása – hallottuk.

Elemér felesége, Andrea megerősíti férje szavait, de más oldalról közelíti meg a – szavaival élve – újra meg újra visszatérő tragédiasorozatot.

– Igen, mindenképpen szomorúság ez a családoknak, hozzátartozóknak. De a kérdés ugyanúgy felvetődik mindenkiben: hogyan tovább? A politikusok okoskodnak, ujjal mutogatnak egymásra. Sajnos ez nem vezet sehova, valamiféle kompromisszum segítene mindkét oldalról. 1791-ben iktatták törvénybe a fegyverviselést, ezt megváltoztatni lehetetlennek találom. Talán szigorítani, módosítani kellene, erről most többet beszélnek. Csaknem 25 éve élek itt, a nagy szabadságot hirdető USA-ban. Szomorúan látom a változásokat, személyes élményeim ezt még jobban alátámasztják. A vegasi történések álmomban sajnos még ma is be-bevillannak... Mindig is voltak fegyverek, de nem hallottunk lövéseket koncerteken, iskolában vagy templomban. Jobban kellene figyelni egymásra, tisztelni, kiemelni az értékes és emberibb dolgokat. Elképzelhetőnek találom, hogy ilyen hozzáállassal elkerülhetők lennének a hasonló tragédiák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában