hullámokban érkező hívások

2018.02.10. 20:00

Bemutatjuk, milyen a szombathelyi mentőállomáson dolgozni

A különböző foglalkozásokat bemutató sorozatunkban a mentőkhöz érkeztünk: a segítségnyújtás a hivatásuk. A szombathelyi mentőállomáson van a régióközpont és a megyei irányítás; szívesen fogadnak minket.

MERKLIN TÍMEA

Zelenák Krisztián mellett Németh Tibor mentésirányító a bejövő hívások nyomán osztja a feladatokat, riasztja a megye mentőegységeit

Állandó kapcsolatban az életekért

A vezető mentőtisztnél, Köcse Tamásnál éppen az újraélesztés oktatásához használt baba új típusát mutatják be, ezért megismertet minket egy mentőorvossal és egy ápolóval. Kezdenénk beszélgetni, de pont hívásuk van, az eset és a beteg beérkező adatait tartalmazó táblagéppel a kezükben kocsiba pattannak. Betérünk a megyei irányítócsoporthoz – Németh Tibor ma a mentésirányító, intézi a bejövő hívásokat, osztja a fel-adatokat, riasztja a megye mentőegységeit.

Egy hívás alapján 40 másodperc alatt készül el a mentéshez kivonulókat tájékoztató adatlap, állandó rádiókapcsolat van, a központ és a terepen dolgozók kölcsönösen tájékoztatják egymást a változásokról. Az irányítás tovább is vonalban marad, ha a beteg eszméletlen és újraélesztés szükséges, ha légúti idegen testet kell eltávolítani vagy lázgörcsös gyermeknél kell tanácsokat adni. A leggyakoribb az újraélesztés vezénylése: milyen frekvenciával, milyen mélységben kell a mellkast nyomni. Amint megtudjuk, Vas megyében sokan elkezdik már maguktól, részben a sok újraélesztő tanfolyamnak köszönhetően.

Zelenák Krisztián mellett Németh Tibor mentésirányító a bejövő hívások nyomán osztja a feladatokat, riasztja a megye mentőegységeit

A mentésirányító monitorján Vas megye térképe látható, minden mentőautó mozgását nyomon lehet követni, mit csinál éppen, ellátás közben van – vagy úton a kórházba. Más színnel jelzik, ha a kocsi foglalt, ha szabad; melyik – az esethez legközelebbi – egység kapja a sürgős feladatot. Szükség esetén riasztják a tűzoltókat, a rendőrséget is. A beteg mindig a legmagasabb szintű ellátást kapja, a legközelebbi mentő megy hozzá, és akár a „randevú-elven”, küldenek egy magasabb szintű mentőegységet is. A beteg állapota dönti el, hogy mennyi időn belül kell akár mentőhelikoptert indítani hozzá.

Az országban Sármelléken (ez a legközelebbi), Balatonfüreden, Budaörsön és Pécsen (Pogány) is van légimentőbázis; Szombathelyen a helikopter a sürgősségi tömb tetejére száll le, ott a megfelelő team fogadja.

Van, hogy telefonon is segítenek 

Vas megyében havonta mintegy 2000-2400 feladat van, ezeket nappal 26 szervezett autó látja el 10 mentőállomásról, hétvégén és éjszaka 19 autóval dolgoznak. A nyugat-dunántúli régióban területi ellátás van, nem a megyehatárokra szabott, vagyis mindenkit oda visznek, ahol a legmagasabb szintű kezelést kapja, nem földrajzi szempontok, hanem tünetcsoportok határozzák meg, hogy hova. A szombathelyi kórház SO1-es, vagyis minden bajra – az infarktustól a sztrókon át az agyi érelzáródásig – a legmagasabb szintű ellátás van, csak égési centrum nincs (az Győrben és Pécsen található), illetve gyermekellátásra nincs centrum, például egy gyermek égési sérültet Budapestre visznek.

Németh Tibor mentésirányító ügyeletben Fotók: Unger Tamás

A megyei mentőkhöz naponta átlag 80-100 feladat érkezik be, de a hívások száma több, mert idetartozik a szombathelyi városi gyermek- és felnőttügyelet, valamint a szentgotthárdi és körmendi orvosi ügyelet is. P1, P2, P3 csoportba sorolják az eseteket aszerint, hogy azonnali intézkedésre van szükség (légzésmegállás, infarktus, eszméletlen állapot, lázgörcsös gyerek, autóbaleset), vagy két órán belüli a feladat (például kiszáradás, csillapíthatatlan, erős fejfájás, hasi görcs), esetleg elég az orvosi ügyelet (többnapos panaszok, vérnyomás-, pulzusszám-emelkedés).

Aki az irányításban dolgozik, minimum mentőápolói végzettséggel kell rendelkeznie. Az ájulás P1-es kategória, tehát a mentésirányító nemcsak küldi az egységet, hanem vonalban is marad, és instruálja, mit kell tenni: stabil oldalfekvésbe fordítás, a légzés megfigyelése, s ha nem észlelhető, az újraélesztés megkezdése.

Hullámokban érkeznek a hívások

A mentésirányítók megfigyelték azt az érdekességet, hogy hullámokban érkeznek a hívások: van, amikor sok jön be, máskor teljes a nyugalom. Földrajzi csoportosulások is vannak, egyik nap a megye egyik részéről, a másik nap a másik részéről jön be több segélykérés. Ma Celldömölk, Jánosháza, Sárvár környékéről jött a hívások többsége.

Csonka Ernő műszaki vezető és Köcse Tamás vezető mentőtiszt a mentőgarázsban

Körülnézünk az állomáson, a mentők a nappali tartózkodóhelyen töltik a „benti” időt, feltöltik a kocsik készleteit, takarítják az autót, gyakorolják a protokollokat, teszteket töltenek ki, esznek, pihennek. Szombath Dánielt mutatják be nekünk, leülünk egy szobában beszélgetni. Amint megtudjuk, ő még tanulja a mentő szakápoló szakmát a 2,5 éves képzésben. Előtte kilenc évet dolgozott a kórházban, egy évig volt műtős, majd a radiológián asszisztens. Ott kapta azt az inspirációt, hogy szeretné tudni, milyen „élesben” ellátni a betegeket, ha hirtelen nagy baj van. Ahogy mondja, a mentőállomáson jó a csapat, mindenki ambícióval teli. Sok képzés van, eljárásrendeket, protokollokat tanítanak, hogyan kell a legjobb döntéseket hozni. Neki jelenleg a fejlődés a legfontosabb, hogy beletanuljon ebbe a szakmába. Úgy véli, kihívás komplikált és aktív beavatkozást igénylő helyzetekhez kimenni, nehéz szituációkban is helytállni.

„Nagyágyú”

Lemegyünk a garázsba, hogy megnézzük a mentőkocsikat. Az időközben visszatért mentőorvos, dr. Prugberger József és az ápoló Gadó Gábor megmutatják a „nagyágyút”, a mobil lélegeztetőgépet, hozzáfűzve, hogy minden eszköz a helyszínre vihető. A mentőorvosi kocsi felszerelésében a legmodernebb mentéstechnikai eszközök és gázok (oxigén, fájdalomcsillapító) is rendelkezésre állnak, minden, amire szükség lehet. Nem sokat beszélünk, riasztás van, elhajtanak megint.

Szombath Dániel mentőápoló megmutatja a B típusú mentőkocsit, amivel ő jár

Találkozunk Csonka Ernő műszaki vezetővel, aki a gépparkért felelős. Ahogy mondja, 41 autó van a megyében, Szombathelyen van segítője, a garázsmester, Németh Csaba. Megtudjuk, a fokozott igénybevétel miatt sűrűbben kell a kocsikat vizsgálni, évente tesznek hatósági műszaki vizsgát. 13 évesnél régebbi autót nem lehet mentéshez bevetni, a régi kocsikat szállításra használják.

Szombath Dániellel beszállunk egy B típusú mentőkocsiba, amivel ő jár: ezen egy mentőápoló ül a gépkocsivezetőn kívül, mentőorvos vagy mentőtiszt nem. A kisebb sérüléseket látják el, vagy megkezdik egy súlyos sérült ellátását, amíg a mentőorvos a magasabb szintű egységgel oda nem ér. Itt az egyik fontos eszköz a vérnyomást és véroxigénszintet is mérő készülék. A 20 kilogrammos hátizsákban oxigénpalack is van. A mentőápoló azt mondja, hogy akiért ez a kocsi kimegy, azt biztosan kórházba kell szállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában