Napelemrendszer és hőszivattyú

2018.02.12. 11:30

Energetikai korszerűsítés a csepregi iskola tornatermében: több mint 35 millióból

Újabb beruházás kezdődhet meg hamarosan a városban: a Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és AMI tornatermének felújítására több mint 35 millió forintot nyert az önkormányzat.

Cseszkó Tamás

Háromi Jenő igazgató és Szarka Anikó képviselő Fotó: Ohr Tibor

A közintézményben korábban is voltak már energiahatékonysági fejlesztések – mondta el a helyszíni bejáráson Szarka Anikó városi képviselő, a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság elnöke. 2015-ben a külső homlokzat és tető hőszigetelése történt meg, valamint lecserélték a nyílászárókat is.

Háromi Jenő igazgató és Szarka Anikó képviselő Fotó: Ohr Tibor

Az elnök elmondta, a városvezetés már aláírta a közbeszerzési eljáráson kiválasztott nyertes céggel a vállalkozási szerződést. A tornaterem fűtését jelenleg két gázkazán biztosítja, ezeket az elavult berendezéseket a tervek szerint hőszivattyúkkal váltják ki. Ezeket a kazánház külső falánál helyeznék el, a kazánházba belépve pedig a hőcserélőt találjuk majd. Hozzátette: az épület adottságait, valamint a szakértői javaslatokat, stratégiai iránymutatást figyelembe véve tervezik még a napelemes rendszer kiépítését is. A saját villamosenergia-igény kielégítésére 20 kW rendszerteljesítményű napelemhálózatot építenek ki.

- Városszerte szeretnénk a megújulóenergia-felhasználás arányát növelni – összegezte a város energetikai fejlesztéseinek jövőbeli terveit Szarka Anikó. Mint mondta, pozitív hozadéka az ilyen beruházásoknak továbbá, hogy csökkennek a rezsiköltségek is. A fejlesztés pedig a környezettudatos gondolkodást is ösztönzi a helyi társadalomban. Az energetikai korszerűsítés teljes egészében a kormány Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának finanszírozásával valósul meg.

Az iskola igazgatója, Háromi Jenő köszönetét fejezte ki a városvezetésnek, hogy bár az iskola jelenleg a tankerület fenntartásában működik, mégis jó gazda módjára odafigyel az önkormányzat az iskola és létesítményei további fejlesztésére, folyamatos korszerűsítésére.

Csepreg önkormányzata az idén további öt helyi intézmény vonatkozásában nyert el pályázati forrást épület-energetikai fejlesztésekre. Ennek köszönhetően Csepregen a közeljövőben megújul a Csepregi Közös Önkormányzati Hivatal, a Közösségi Szolgáltató Központ, az Egészségház, a Petőfi Sándor Művelődési- Sportház és Könyvtár, valamint a Csepregi Óvoda és Bölcsőde Közös Igazgatású Köznevelési Intézmény is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában