Csúszott egész Vas megye

2018.02.08. 07:05

Fél nap alatt tizenkét centiméteres hópaplan képződött, küzdeni kellett a latyakkal

Havazás miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki Vas megyére, szerda reggel olyan intenzív hóesés kezdődött, hogy nemcsak a mellékutak, de sokáig a főutak is havasak voltak.

VN

Szombathelyen a Szelestey és a Welther Károly utca kereszteződésében reggel 9 óra előtt történt baleset Fotó: Nagy Jácint

 

A gyerekek örültek, szánkóztak, és hóembert is építettek a szombathelyi emlékműnél, a domb alatt Olvasói fotó: Mészáros Zsolt

Amíg el nem állt a sűrű hó, szinte észre sem lehetett venni, hogy takarítják. Hólapátolással kezdődött mindenkinek a napja szerdán, és nagyon kellett vigyázni a csúszós utakon. Több olyan baleset volt, amely a sebesség nem megfelelő megválasztása miatt történt.

Reggel hétkor Vépnél karambolozott két autó: egy Ford megcsúszott, áttért a szembejövő sávba, ott összeütközött egy másik Forddal. A vétlen sofőr megsérült, kórházba szállították.

Szombathelyen a Szelestey és a Welther Károly utca kereszteződésében reggel 9 óra előtt történt baleset Fotó: Nagy Jácint

Kilenc óra előtt Szombathelyen a Szelestey és a Welther Károly utca kereszteződésében ütközött két személyautó. Az osztrák rendszámú autó megpördült, a magyar taxi pedig felszaladt a járdára, de olyan erővel, hogy kidöntött közben egy fát.

11 óra körül Káld után, 84-es főút 49-es kilométerszelvényénél kamion csúszott az árokba, nem sérült meg senki. A rendőrség felváltva engedte a forgalmat a két irányból.

Fotó: Bakos Ágnes 

Kollégáink tapasztalták, hogy délelőtt Csákánydoroszló és Gasztony közötti gyorsító szakaszon csak bal sávban ment a forgalom. Dél már elmúlt, mire megszűnt a halálos kamionbaleset miatti forgalomkorlátozás a 86-os főúton.

Amerre jártunk, azt láttuk, hogy délután a közutak jobban járhatók voltak, mint a belvárosiak. A felolvadó hó több helyen gondot okozott a gyalogosoknak, például a szombathelyi Király utcában.

Dolgozik a hótoló Egyházasrádóc térségében Fotó: Szendi Péter

Délután három óra után a Szelestey és a Nádasdy utca sarkán koccantak össze kocsik. Egy tűzoltóautó is kijött, de nem volt szükség rá.

A baleseteket a legtöbb esetben az okozza, hogy az autósok ilyenkor nem készülnek fel eléggé, nem a látási és útviszonyoknak megfelelően közlekednek.

Kora estére 12 centiméteres lett a hóvastagság Szombathelyen – derül ki Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője jelentéseiből. A legintenzívebb havazás a reggeli órákban volt. Hajnali háromnegyed ötkor kezdett szemcsés hó hullani, majd tíz perccel később váltott pelyhesre a téli csapadék állaga.

Behavazott a park is az északi városrészben Fotó: Ráduly László

A pelyhes hóból egy óra alatt egy centiméternyi lett, aztán egy újabb óra elteltével kettő centis hóvastagságot jelentett az észlelő, majd egy óra alatt még kettő, aztán megint hatvan perc alatt újabb kettő centivel gyarapodott a hótakaró. Délelőtt tíz órakor nyolc, délben már 12 centis hó borította a várost. Vizes hó hullott, hiszen a hivatalos csapadékjelentés mintegy 9 milliméternyit jelez, ezzel pedig már hét nap alatt az átlagos februári csapadékmennyiségnél több hullott Szombathelyre.

A 86-os főúton a halálos kamionbaleset miatt leállították a forgalmat délelőtt Fotó: Szendi Péter

Közben a levegő hőmérséklete alig változott: hajnalban -0,9 °C volt, délután -0,2 °C-ot jegyzett fel az észlelő. Ezzel nem döntötte meg 2018-ban saját melegrekordját Szombathely: 1995. február 7-én +20,2 °C-ot mértek a vasi megyeszékhelyen, azóta nem volt ennyire tavaszias ez a nap az ország területén. Az Őrség és a Vendvidék határán, Rábagyarmaton még vastagabb lett a februári hótakaró: 15 centimétert jelentett Huszár József észlelő. Hajnalban a friss téli csapadék minőségéről azt írta „hóembernek való hó”. A megye északi felében délutánig 12-15 centiméter vizes, tapadó hó hullott – ezt jelentette Kőszegről Ráduly László észlelő.

A kamionok is megindultak a határzár feloldása után
Fotó: Szendi Péter

A télnek van egy másik arca is. A hó a felnőttek világában sok bosszúságot, kellemetlenséget okoz, a gyerekek számára különleges öröm. Láttunk buszváróban hóembert, iskolából hazafelé tartó hógolyózó gyerekeket is.

Az iskola udvarán, valamint az utcán is boldog játékkal ünnepelték az általános iskolások a havat Fotó: GRO

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában