Rozmaringolás

2018.02.13. 20:55

Kalap mellett piros virág – A hagyományőrzés összehozza Felsőcsatár lakóit

Tegnap is a rozmaringolással ért véget Felsőcsatáron a háromnapos farsang. A legények – szám szerint nyolcan – már 11 órakor gyülekeztek a fogadónál, hogy aztán négy zenész kíséretében nyakukba vegyék a falut, nótázva, táncolva tegyenek egy kört, és közben beétrjenek a lányos házakba. Mivel idén csak két házat látogattak meg, mindenhol ráérősen mulattak.

Budai Dávid

A fiatalok minden évben körbejárják a falut Fotó: Unger Tamás

 

A fiatalok minden évben körbejárják a falut Fotó: Unger Tamás

- Régen 19 lányos ház is volt. Nem azért van most kevés, mert a falun élők már nem tisztelik a hagyományokat, ennek többnyire egyszerűen az az oka, hogy nincs olyan lány, aki fogadhatná a legényeket. Az a lány jöhet ugyanis csak szóba, aki kijárta az általános iskolát, és nincsen komoly udvarlója. Ugyanez vonatkozik a legényekre is. Régen a katonaság vetett véget a fiúk rozmaringszedésének, manapság azért már tovább lehet maradni, nekem ez a 12-ik alkalom, most vagyok 27 éves, így nálam az idei év már igencsak az utolsók között van. A hegyre kimegyek azután is, ha kiöregedtem, legfeljebb másnap már csak a bálba jövök – meséli Cseri Bertalan, a rang-idős legény.

A rozmaringolás két éve hivatalosan is megyei érték Fotó: Unger Tamás

Horvát hagyomány

Megtudtuk: a vasárnapi nótaest után hétfőn egész nap a hegyen voltak a legények, ahol ilyenkor minden pince kinyit, és megvendégelik a fiatalokat. A rozmaringolás az utolsó nap, ez a koronája a farsangnak, hiszen ilyenkor lehet megtudni, hogy melyik lánynak áll a fiú közel a szívéhez. Mert ugyan mindenki kap rozmaringot és virágot is a kalapja mellé, de pirosat csak az, aki kedves a lánynak. Este aztán a bálban – ami szigorúan éjfélig tart – kiderül, hogy kinek a kalapja mellett van a legtöbb piros virág. Nincs az a legény, aki ne akarna részt venni a rozmaringszedésen. Olyannyira így van ez, hogy erre a napra mindig szabadságot vesznek ki a fiatalok, sőt volt olyan is, aki inkább felmondott, mint hogy kihagyja a mulatságot. Ebből következik az is, hogy nincs az a rossz idő, ami miatt elhalasztanák. A dalokat és a szövegeket a gyakori összejöveteleken tanítják meg egymásnak. Régen több volt a horvát nóta, ma már gyakoribb a magyar, pedig a háromszáz éves rozmaringolás hagyománya ízig-vérig horvát népszokás, ami két éve már a Vas megyei értéktárat is gazdagítja.

 

Mindenkit bevontak

Másfél órás készülődés és hangolódás után fél egy körül indult el a tucatnyi fiatal. Az utat végigdalolták és -táncolták, a kereszteződésekhez érve körtáncot jártak, és ebbe bevonták az utcára sereglő falubelieket, sőt dr. Hende Csaba országgyűlési képviselőt is. – Ez a hagyomány nagyon összehozza a falut, míg egy szüreti felvonuláson sok a vendég, ilyenkor szinte csak magunk vagyunk – meséli Bertalan. A lányos házhoz érve horvátul köszöntik a gazdát, aki persze horvátul válaszol, majd behívja a rozmaringolókat. Miközben jóltartják a vendégeket, a lányok a szobában, nagy titokban a kalap mellé tűzik a virágokat.

Kíváncsi, milyen különleges farsangi hagyományt rejt még megyénk? ITT elolvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában