A disznótor, ami összehoz

2018.02.12. 07:00

Hatalmas érdeklődés kísérte az ötödik szarvaskendi böllérversenyt

Immár jogosan mondhatjuk, hogy új hagyomány született, hiszen ötödik alkalommal rendezték meg a településen szombaton a Gasztronómai Fesztivált, más szóval: böllérversenyt.

Két hagyomány találkozott a Szabó Tanya sátrainál: a tradicionális disznóölés és a télbúcsúztató mókázás. V. Németh Zsolt államtitkár köszöntőjében arra utalt, hogy az ételek készítése spirituális, természetfölötti erőt ad a közösségeknek. A huszonkét versenyző csapatot Majthényi László megyei közgyűlési elnök üdvözölte, kiemelve, hogy a testvérvárosokkal és -régiókkal szinte az egész Kárpát-medence képviselteti magát a kondéroknál. Ellátogatott a rendezvényre sok más közéleti személyiség mellett Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei képviselője, Európa parlamenti képviselő és Zaza Kandelaki, Grúzia magyarországi nagykövete.

Miközben az emberek kis kóstolótányérjaikkal csak úgy hömpölyögtek a rendezvénytéren, a konyhának berendezett sátrakban lázas munka folyt.

A legnagyobb érdeklődést, nem ok nélkül, a grúz küldöttség ténykedése váltotta ki. Ioseb Khakhaleishvili, Imereti régió kormányzóhelyettese hentesruhába öltözve készségesen mondta el, hogy egy testvérvárosi szándéknyilatkozat aláírása mellett a delegáció örömmel fogadta el a böllérversenyre szóló meghívást is. Elárulta: több tradíciójuk közös a magyarokkal. A disznóvágást ők szenteste tartják és ennek hangulatát igyekeztek most itt is megjeleníteni. Sokan kóstolták gránátalmával ízesített kolbászukat, a kupatit, vagy a titkos recept szerint készült, sajtkrémmel töltött hacsapurit, amit a grúzok pizzájának is becéznek. A muravidéki magyarok Lendváról és Dobronakról érkeztek. Kínálóasztaluknál kedvtelve fogyasztották a vendégek a kemencében sült perecet házi tökmagolajjal, vágott zsírral. Sikert aratott a tárcsán sült hús és a bujta répa is, ami a mi toros káposztánkhoz hasonló nagyon finom főzelék, csak savanyított répából.

A szépvíziek sátránál székelyföldi ízeket kóstolhatott a publikum. Ők újdonsült testvérvárosukkal, Szentgotthárddal közösen dolgozták fel a disznót, elsőként a „mocskos tokányt” tálalva fel a magukkal hozott puliszkával. Élmény volt a sós vízben eltett káposztájuk, később ennek levével bolondították meg a húslevest, amibe kolbásztöltelékből gyúrt apró gombócokat is főztek. Ferencz Tibor polgármester elmondta: náluk szinte minden család vág még disznót karácsonykor.

Szombathely legrégebbi testvérkapcsolata, Vajdahunyad az idén vett részt másodszor a fesztiválon. Juhtúrós puliszkával, csorbalevessel kényeztették látogatóikat. Elmondták: a feléjük már csak szórványban élő magyarság számára különösen fontos az anyaországgal ápolt kapcsolat.

A határon túli, a megye falvaiból és távolabbról érkező, illetve a megyei szervezeteket képviselő csapatok között voltak visszatérő vendégek, míg többen most próbálkoztak először. Így a pecöliek, akik máris számos csapattal összebarátkoztak, és akiknél a böllér szerepét maga Mándli János polgármester töltötte be.

A szervezők a finom ételek és italok mellett folyamatosan gondoskodtak a vendégek szórakoztatásáról is. Kora délután pedig rönkön ülve, maszkarás násznéptől kísérve megérkezett az ifjú pár is. A Zöldküllő Hagyományőrző Egyesület által prezentált bolondlagzi fergeteges jókedvvel segített elűzni a telet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában