SZOMBATHELY

2018.02.08. 20:12

Horvát kitüntetést kapott prof. dr. Gadányi Károly

Kitüntették prof. dr. Gadányi Károlyt a Horvátország Hármas Fonat Érdemrenddel a horvát nemzetiség területén végzett több mint 60 éves munkájáért.

Merklin Tímea

Prof. dr. Gadányi Károlynak Mladen Andrli, a Horvát Köztársaság budapesti nagykövete nyújtotta át a kitüntetést Fotó: Gohér Krisztina

 

Prof. dr. Gadányi Károlynak Mladen Andrli, a Horvát Köztársaság budapesti nagykövete nyújtotta át a kitüntetést
Fotó: Gohér Krisztina

A professzor horvát nemzetiségű, Murakeresztúrról való. Már általános iskolában a régi hagyományokat ápolta gyermekversek, énekek, táncok tanulása révén. Pécsen délszláv szakos volt, a tanulmányait Budapesten folytatta, szlavisztikát végzett, doktorált és habilitált, az ELTE az alma matere. A magas rangú horvát kitüntetés átadásakor méltatták tudományos munkáját: több mint kétszáz publikációt jelentetett meg a szlavisztika területéről. Az MTA doktori címének birtokosa, sok nemzetközi konferenciát szervezett, öt évet tanított a zágrábi tudományegyetemen az ottani Hungarológia Intézetben.

A professzor a horvátoktól átvett elismeréssel kapcsolatban azt is elmondta:

- Nem feledkeztem meg a szülőfalumról sem, 15 évvel ezelőtt alapítványt hoztam létre, minden évben ösztöndíjjal jutalmazom a felső tagozat legjobb tanulóit, az év alkotó pedagógusát. Biztatom a fiatalokat, hogy az összeget könyvekre, a horvát nyelvtudásuk erősítésére használják fel. Murakeresztúr díszpolgára vagyok, ez is kötelez arra, hogy a falum életében minél intenzívebben vegyek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában