75. évforduló

2018.02.05. 17:48

Hősök voltak a messzi Donnál

A doni áttörés 75. évfordulója alkalmából Móricz Péter történész, múzeumigazgató tartott előadást. Helyi vonatkozásokról is beszélt.

Kozma Gábor

Az önkormányzat 2011-ben rendeletet alkotott az 1943-as doni áttörés hőseinek emléknapjáról, amelyet ötévenként tartanak meg a városban. Az idei emléknapon Móricz Péter történész, a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum vezetője elevenítette fel és értékelte a háromnegyed évszázaddal ezelőtti eseményeket. 75 évvel ezelőtt semmisült meg a magyar királyi 2. honvéd hadsereg.

A hadsereg pusztulása az egész országot megrázta.

Az előadó két helyi leírásból idézett. Az egyikben Bujdosó József szentpéterfai születésű, később Körmenden élő híradós százados osztja meg emlékeit a 2. magyar hadsereg doni tragédiájáról: „30-40 fokos hidegben kezdjük meg gyalogos menetben az elérhetetlen nyugat irányába való küzdelmes vonulásunkat. Csakhamar nagy gondot okoznak az egyes embereknél felfedezett különböző szeszes italok. Ha valaki erőszakkal nem ráncigálta fel, nem vonszolta egy darabig a mínusz 40 fokban az illetőt, akkor az nem kelt fel, megfagyott.”

A másik körmendi forrás Komjáthy Kálmán írásba foglalt emlékezése bátyja, Antal eltűnéséről és megkerüléséről: „Egyszer csak elmaradtak a jó hangulatú tábori lapok. Én mindig szaladtam a postás elé, de semmi, semmi. Karácsony estén anyám azt mondja: fiam, menj el, és keresd meg apádat! A kocsmában csak néhány vendég lődörgött, apám előtt üres és teli poharak sorakoztak. Azt mondta: már úgyis meghalt a testvérem... Közben a rádió műsorát megszakítva jelentette: eltűntnek hitt magyar katonák üzennek Oroszországból. Egyszer csak: Körmendre küldi a következő dalt Komjáthy Antal honvéd. Hallottátok, hallottátok, üzent a fiam! – ordított fel apám. Egész éjjel együtt sírt a család, immár az örömtől.” kor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában