Kompenzálják a bevételkiesést

2018.02.16. 09:00

Szentgotthárd képviselő-testülete elfogadta az önkormányzat 2018-as költségvetését

Elfogadta a képviselő-testület legutóbbi ülésén a 2018. évi költségvetést. A városatyák 3 milliárd 995 millió forint bevétellel és kiadással számolnak.

Tersztyánszky Krisztina

Munkásszálló lehet a volt határőrlaktanyából Fotó: VN-archív

 

Munkásszálló lehet a volt határőrlaktanyából Fotó: VN-archív

A bevételi forrásokból 1 milliárd 702 millió forint a 2017-es pénzmaradvány, amelyből 1 milliárd 412 millió forint a megnyert pályázati támogatások átutalt összege. A bérleti díjakból, szolgáltatásokból 196 millió forintra számítanak, a helyi adóból 1 milliárd 52 millió forintra. A korábbi évektől eltérően a helyi adóbevétel az idén 465 millió forinttal lesz kevesebb. A kieső jövedelem pótlására ingatlan- (elsősorban telek-) értékesítést terveznek. Az önkormányzat a bevételcsökkenés ellenére gondoskodik az intézmények megfelelő színvonalú fenntartásáról és működtetéséről. A bérek emelkedéséből adódóan 2,8 százalékkal növekedtek a működési költségek az előző évihez képest. Az intézmények működtetésére 1 milliárd 907 millió forintot terveztek. Beruházásokra 1 milliárd 388 millió forintot fordítanak, ennek része a korábban pályázatokra elnyert pénz is.

Fontos beruházások

Kovács Márta Mária, a jogi, pénzügyi és városfejlesztési bizottság elnöke az ülésen ismertette a legfontosabb pályázati beruházásokat (a Várkert fejlesztése 238 millió forint, az óvoda bővítése, energetikai felújítása 155 millió forint, a kerékpárút fejlesztése 298 millió forint, a Szentgotthárd-Máriaújfalu szennyvízhálózat kiépítése 51 millió forint, az ipari park alapinfrastruktúrájának fejlesztése 456 millió forint, a Hunyadi út felújítása 30 millió forint. Az önkormányzat saját forrásból újítja meg a máriaújfalui kultúrházat, költ az önkormányzati intézmények és ingatlanok korszerűsítésére, illetve máriaújfalui útfelújításra, ingatlanvásárlásra és belterületi vízrendezésre.

Színvonat programok szervezése is cél

A szentgotthárdi önkormányzat a kötelező feladatok mellett fontosnak tartja az önként vállalt feladatok ellátását, színvonalas kulturális és sportprogramok megvalósulását, a helyi társadalmi és civil szervezetekkel való együttműködést. A költségvetés 27,8 százalékát fordítja erre a célra. A képviselő-testület elfogadta a 2018-as költségvetést. A rábakethelyi volt határ-őrlaktanyában munkásszálló kialakítására nyújtott be pályázatot az önkormányzat, az államtól kapott épületre a támogatás 150 százaléka erejéig jegyezhetnek be jelzálogjogot. A pályázat pozitív elbírálása esetén 15 évig elidegenítési tilalom vonatkozik a kialakítandó munkásszállóra. A képviselők megszavazták az előterjesztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában