KÖRMEND

2018.02.05. 17:44

A kórház után az idén a kastély újulhat meg

A tavaly 1,5 milliárd forintból megújult kórház után idén 1,7 milliárdot szánnak a Batthyány-kastély főépületének felújítására. A munkák ősszel elkezdődnek.

Kozma Gábor

Bebes István polgármester rendszeresen tájékoztat a városi beruházásokról. Idén a kastély főépületének teljes rekonstrukciója lesz a nagy falat. A tervezés elkezdődött, az 1,7 milliárdos projekt ősszel indulhat Fotó: Jámbori Tamás

Bebes István polgármester a városi nagyberuházásokkal kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt években több reprezentatív felmérést is végeztek a körmendiek körében. Ezek eredménye egyértelműen megmutatta, hogy az itt élők ragaszkodnak ahhoz a szellemi, építészeti és kulturális örökséghez, amelynek megtestesítője a Batthyány-kastély. Ugyanakkor az is tény, hogy nagy igény volt a városi kórház megújítására. Ez utóbbi megvalósult, az elmúlt 50 év legnagyobb beruházásaként a térségben. A 1,5 milliárdos projekt kapcsán a polgármester jelezte, hogy a megújult környezetben megújult eszközparkkal üzemelő kórház kiemelt helyet foglal el a helyi fejlesztések között. – Nemcsak az itt élőknek, de a térségben csaknem 50 ezer lakosának is kijárt már, hogy 21. századi körülmények között gyógyulhassanak. Sokat kellett harcolnunk, hogy az intézmény is felkerüljön a felújítandó kórházak listájára. Az idő ugyanakkor bebizonyította, hogy megérte ezt a harcot megvívni, hiszen mind az épület külső és belső megjelenése, mind pedig a benne folyó szakmai munka büszkeséggel töltheti el a körmendi embereket – mondta.

A kórház megújítása mellett idén újabb nagy feladat vár az önkormányzatra, illetve a városra: a Batthyány-kastély főépületének felújítása. – A projekt megvalósítására két utat jelöltünk ki. Az első az apró lépések útja, amelyen végigérve a főépület környezetében található kisebb épületeket próbáltuk megújítani és tartalommal megtölteni. Ennek szellemében korszerűsítettük például a gyermekkönyvtárt és a színházat, legutoljára pedig a kiállítóteremként funkcionáló kocsiszín épületét. Az előttünk álló időszakban pedig a lóistálló megújítása következik, már el is nyertük a szükséges forrásokat – hallottuk. – A második úton jóval nagyobb lépést kell tennünk: ez a lépés a főépület megújítása, bár ebben a tekintetben szintén voltak már korábban is olyan fejlesztések, amelyek itt zajló szakmai munkát hivatottak erősíteni.

A Kubinyi Ágoston-program révén megújultak például az állandó kiállításaink. A múzeumi fejlesztéseket idén is folytatjuk. Emellett végre hozzáláthatunk a külső homlokzat felújításához, valamint további belső terek rekonstrukciójához. Örvendetes, hogy egy pályázatnak köszönhetően 1,5 milliárd forintnyi támogatást nyertünk el a főépület belső tereinek megújítására. Ugyanakkor mind az önkormányzat, mind pedig a tulajdonos állam elismeri, hogy ez az összeg nem elegendő arra, hogy komplexebb fejlesztés valósuljon meg a főépületnél. Ezért a kormány további 1,7 milliárd forint kiegészítő forrást biztosított a városnak. Jegyezzük meg, ekkora forráskiegészítést egyébként egyetlen más kastélyprojekt sem kapott az országban. Elmondhatom, hogy tavaly az év végén megkezdődtek a falkutatási munkák, megindulhatott a tervezés. Ez a munka körülbelül fél évet vesz igénybe, így a kivitelezés, a látható munka ősszel kezdődhet meg. Megújul a főépület külső homlokzata, valamint megvalósul további belső terek rekonstrukciója. Új interaktív kiállítótereket hozunk létre, korszerűsítjük a fűtést és a szigetelést is – mondta el Bebes István, Körmend polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában