Fánkos farsangfarka

2018.02.13. 20:12

Több százan öltöttek jelmezt a kőszegi téltemető mulatságon

A metsző északi szél és a hideg sem tartotta az intézmények falai között a kőszegi óvodásokat és iskolásokat: ki nem hagyták volna a farsangfarkát.

Tóth Kata

 

Hóembernek öltöztek a Dr. Nagy László EGYMI elsősei Fotók: Szendi Péter

Sokéves hagyomány a városban, hogy húshagyókedden jelmezbe öltözve vonulnak a Fő térre a gyerekek. Idén sem volt másképp: hóemberek – a Dr. Nagy László EGYMI beszédjavító iskolájának elsősei – keltettek feltűnést, saját maguk készítették papír-lábas fejfedőjüket. Gombnak öltözött Árpád-házi ovisok toporogtak mellettük, tanáraik varródoboz-alkatrészeket aggattak magukra. Együtt buliztak a Béri Balog Ádám Általános Iskola matrózaival, kalózokkal és a 2/b-s papírsárkányokkal.

Szó szerint buliztak – egy percre sem hagyta őket mozgás nélkül a nagy szélben a RépaRetekMogyoró Társulat. A duó zenés interaktív műsorába belefért a testmozgás, a körjáték, a csacsacsa – a gyerekek vevők voltak minden felhívásra. Apró ajándék, édesség is járt minden jelmezesnek.

Szlávits László Chaplinként – és a fánkért sorban álló kalózok

„Heje-huja vigalom! Habos fánk a jutalom” – ha nem is habos, de 800 fánkkal és teával is készült az alkalomra a Strucc Hotel – Szlávits László üzletvezető Chaplin-maskarában kínálta az éhes, szomjas gyerekeket. Szemben a gyógynövény-szaküzlet dolgozói szintén készültek vendégváró falatokkal. Maguk varrta és saját gyűjteményből előhalászott jelmezbe bújtak ők is: idén konfettitrombitával és egyéb zajkeltő eszközökkel felszerelkezve hangszeres bohócként fogadták az érkezőket. A Fő téri tejivó alkalmazottai Minnie egér maskarában, az egyik étterem pincérei városi cicákként szolgáltak ki.

Pócza Zoltán – ilyen egy általános szurkoló

Több réteg ruhát húzott magára Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója – sálból, pulóverből és nadrágból is sok volt rajta, ahogy az egy általános szurkolóhoz illik. A mezeket látva kiderült, a Kőszegi SE, a veszprémi kézilabdaklub, a Manchester United és az amerikaifoci-hívők körében jól ismert New England Patriots megférnek egymás mellett az igazgató úr szívében. Munkatársainak egy része cigányzenekarnak öltözött, a többiek kaszinót működtettek a várban villogó fényekkel és igazi nyereményekkel. – Nagy a terület, nem tudtam még körbejárni, hogy megnézzem a jelmezeseket. Idén a Kőszeg peremén lévő cégek, az autóklub, a Tüzép munkatársai is beöltöztek, sőt reggel Ausztriába igyekvő jelmezes dolgozókat – gyerek Supermant, Batmant, Miki egeret is megörökítettem, éppen a városban kávéztak – árulta el Pócza Zoltán. Arról is beszámolt: idén szerették volna még vonzóbbá tenni a szálláshelyeket, ezért több olyan turisztikai akciót hirdettek a városban, amelyekben kedvezményt kaptak a Kőszegre látogatók.

Délután is folytatódott a farsangfarka a középiskolás és felnőtt jelmezesek felvonulásával, az utcabálon a helyi Kvarc együttes zenélt, 17 órakor eredményt hirdettek a legjobb jelmezesek között, majd kezdődhetett az össztánc. Így ért véget a január 6. óta tartó farsang, a bálok sűrű időszaka Kőszegen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában