GYŐRVÁR

2018.02.07. 20:37

Mangalicát vágtak, kolbászt töltöttek: fesztiválra készülnek

Nagyon készülnek már a győrváriak az ötödik szarvaskendi gasztronómiai fesztiválra. Ráhangolódásként szerda délután megmutatták, hogyan dolgozzák fel a mangalicát.

Bakos Ágnes

Töltött kolbászt V. Németh Zsolt államtitkár és Marton Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke is, a szakszerű segítséget Gotthárd Gábor hentestől kapták Fotók: Nagy Jácint

- Milyen jóízűen eszik ezt majd Szarvaskenden – hallhattuk a lelkes kolbásztöltőktől Győrváron. A Makovecz-ház udvarán állították fel a kolbásztöltőt – használták is a már gyakorlott helyiek. Horváth Tihamér ajánlotta fel a mangalicákat, szerda reggel vágták le a négy állatot Vindornyaszőlősön, a feldolgozás látványosan kezdődött – kivette a részét a kolbásztöltésből V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is. 120 és 140 kilogramm közöttieket választottak ki a mangalicák közül – árulta el Kaczor Zsolt Mihály, Győrvár polgármestere. Elmesélte: szabad tartásban éltek ezek az állatok, a gazda segített a kiválasztásuknál.

 

A sertéseknél lassabban nő, gyarapodik a mangalica, kisebb, szőrösebb, finomabb is – mondta. Más a húsa, példaként a márványos marhahúst említette. A disznóhoz képest más a mangalicán a hús és a zsír aránya. Az izomszövet magában nem ízes, a zsírrétegekben raktározódnak el az ízek, a mangalicánál pedig átszövik a húst a vékony zsírrétegek – magyarázta, és mutatta is az udvaron. A munka is több a mangalicavágásnál: a disznót 10-15 perc alatt mossák, ezt fél órán át, a pörzsölés pedig háromszor annyi ideig tartott – hallhattuk a disznóvágás résztvevőitől. Kaczor Zsolt emlékeztetett, hogy húsz disznót kap a húsz csapat szombatra, ők pedig egyet már hétfőn feldolgoztak.

Kaczor Zsolt Mihály polgármester elmondta, csaknem harmincfős csapattal mennek a fesztiválra, visznek győrvári pálinkát is

- Hagyományos ételeket készítünk, májas hurka, véres hurka, sült oldalas, töpörtyű, mangalicazsíros kenyér, disznóölési káposzta, böllérmáj, resztelt máj, vesét sütünk – sorolta a „disznóságokat”. Száz kilogramm kolbászt töltöttek meg, nagy része sütőkolbász, kenyérrel, mustárral kóstolhatják a fesztivál látogatói. Elárulta a polgármester azt is, hogy csaknem harmincfős lesz a győrvári csapat, egy ötven négyzetméteres sátrat kaptak, azért visznek mellé a biztonság kedvéért, valamint öt darab üstöt, 15 gázpalackot, három gáztűzhelyet is pakolnak a fesztiválra. – Készülünk száz liter forralt borral, pálinkával is. Tavaly 45 liter győrvári pálinkát kóstoltattunk, most is biztosan viszünk tíz litert – mondta az ételek mellé való italokról a polgármester.

Töltött kolbászt V. Németh Zsolt államtitkár és Marton Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke is, a szakszerű segítséget Gotthárd Gábor hentestől kapták Fotók: Nagy Jácint

- Olyan -4 °C lesz éjszaka, megfagy, egy kis hóesés is lehet, igazi romantikus téli időt ígér a meteorológia – tette hozzá a polgármester. Várhatóan kiélezett lesz a verseny, hiszen mintegy húsz csapat igyekszik minél finomabb falatokat készíteni a hajnalban kapott disznóból a Vas Megyei Önkormányzat és a Millennium Polgári Egyesület közös rendezvényén. Nemzetközi lesz az idei program: Felvidékről, Vajdahunyadról, Óbecséről, Muravidékről és még Grúziából is érkeznek. A programon nemcsak a gasztronómiáé lesz a főszerep, hanem rönkhúzást is tartanak, lesz citeraszó és néptánc. 

Főzzön Ön is valami finomat és nyerjen! Részletek ITT!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában