támogatás

2018.02.18. 20:38

Megújulhat a vépi templom tornya

15 millió forint központi támogatásból újulhat meg a vépi Urunk színeváltozása templom tornya, jelentette be Ágh Péter, a település országgyűlési képviselője.

Cseszkó Tamás

Központi támogatásból, 15 millió forintból szépül a templom Fotó: Ohr Tibor

Örömteli hírt jelentett be Ágh Péter, Vép országgyűlési képviselője vasárnap. Mint mondta, a vépi templom toronyfelújítása 15 millió forint központi támogatásban részesült. Az Urunk színeváltozása templom elődje, a falu ősi temploma kéttornyú volt, amelyet Szent András apostol tiszteletére szenteltek fel. 1774-ben a régi templomot lebontották, és felépítették a mai egytornyú, akkor még egyhajós templomot, amelyet Szily János, az első szombathelyi megyés püspök szentelt fel. 1848-ban, a forradalom évében kibővítették az épületet, elkészült a két oldalhajó is. A 19. század végén, 1898-ban elkészült az oratórium a templom kegyurai részére. A 20. században tovább szépítgették a vépi szentmisék helyét, 1929-ben külső és belső felújításon esett át a templom, amelynek költségeit Sütő György és gróf Erdődy Sándor fedezte. 1962-ben és 1978-ban külső tatarozási munkálatokat végeztek rajta, utoljára 1996-ban általános felújításon esett át az épület. A munka nem áll meg, a kormány támogatásának köszönhetően most 15 millió forint jut a templom tornyának rekonstrukciójára.

Központi támogatásból, 15 millió forintból szépül a templom
Fotó: Ohr Tibor

Ágh Péter hangsúlyozta: ebben a ciklusban több meghatározó központi támogatás érkezett Vépre. Ezekből például utakat lehetett rendbe tenni, önkormányzati épületeket lehetett felújítani, most pedig a település egy szép jelképét érintő fejlesztésről döntöttek. – Folytatjuk a munkánkat Vép városáért is – összegezte a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában