Helyi közélet

2018.02.27. 11:14

A nyelvtanulás egyéni bajnoka Vas megyébe is elhozza Kreatív Nyelvtanulási Módszerét! (X)

Tanulnál a módszerével?

Velünk könnyebb a nyelvtanulás…

 

Velünk könnyebb a nyelvtanulás…

TOVÁBBI INFO: www.kreativnyelv.hu

KÖNYVBEMUTATÓK A MEGYÉBEN:

Sárváron a Nádasdy-Vár Művelődési Központban (Várkerület 1.) 2018.

március 2-án (péntek) és március 9-én (péntek) 17-19 óráig.

Szentgotthárdon a Pannon Kapu Kulturális Egyesület épületében (Széll K. tér 7.) 2018. március 5-én (hétfő) 17-19 óráig.

Körmenden a Művelődési Központban   (Berzsenyi u. 11.) 2018.  március 6-án (kedd)  17-19 óráig.

Szombathelyen a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban (MMIK, Ady tér

5.) 2018. március 7-én   (szerda) és   március  14-én (szerda) 17-19 óráig.

Kőszegen a Jurisics –vár Művelődési központban (Rajnis u. 9.) 2018.

március  8-án (csütörtök)  17-19 óráig

A Kreatív Nyelvtanulás kidolgozója Gaál Ottó, aki 27 középfokú állami nyelvvizsgájával a nyelvtanulás egyéni bajnoka Magyarországon. Saját nyelvtanulási tapasztalatára építve hozta létre a Kreatív Nyelvtanulás programját 1991-ben. A módszer 10 év kutatómunkájának eredménye, és az a különlegessége, hogy segítségével a tanulók egyedül is megtanulhatnak folyamatosan beszélni. Tanulás közben ugyanis állandóan a célnyelven kell megszólalni.

A népi bölcsesség azt tartja, hogy ki ahány nyelvet tud, annyi ember. Ezek szerint nekem egyetlen bőrbe bújt huszonhét emberrel sikerült találkoznom. Gaál Ottó ugyanis ennyi nyelvből tett sikeres vizsgát és nyelvstúdiója értékeit Vas megyébe is elhozza. Amikor huszonöt évvel ezelőtt ellátogattam az előadására, 18 nyelvvizsgánál tartott. Újságcikkekből tudtam már, hogy az általa kidolgozott Kreatív Nyelvtanulási Módszer alapján tanult (tanár nélkül) és ebbe avat be másokat is immár 28 éve töretlen sikerrel. Mára már az ország minden megyeszékhelyén és Budapesten is ott vannak kollégái, és a könyvbemutatókon bárkinek lehetősége van beletekinteni az összes eddig elkészült Kreatív Nyelvtanulás tananyagba. Oktató anyag akad bőven, mert 13 nyelvből hozzáférhetőek már középfokig tankönyvek, angol és német nyelvből pedig időközben elkészült a haladó felsőfok anyag is.

Szenvedélyes nyelvtanulóvá húszas évei elején vált, amikor a „vasfüggöny” még elzárt minden aktív kommunikációs lehetőséget a tanulni vágyóktól és nyelvkönyvek csupán elenyésző mennyiségben és minőségben álltak rendelkezésre. Fanatikus elszántsággal, rendíthetetlen kitartással kereste a nyelvekben a „nagy összefüggéseket” és azokat az elemi részecskéket, amelyek egymással kapcsolódva a lehető leggyorsabban rendeződnek valódi nyelvtudássá.

Érezte, hogy kell, hogy létezzen a nyelvtanulásnak egy olyan zseniálisan egyszerű módja, amely valódi hatékonyságot ad, amikor meg kell szólalni egy idegen nyelven.

Ő maga szellemi kincskeresésnek nevezi azt a tevékenységet, amely jelenti egyrészt a nyelvekben való elmélyülést, másrészt azt az izgalmas, alkotó munkát, amely eredményeként megszületik egy adott nyelvkönyv.

A módszer érlelődése során, vagyis az önállóan elsajátított nyelvek által egyre gyorsult nyelvtanulási tempója és hatékonysága: 1986-ban Gaál Ottó egyetlen esztendő alatt 6 középfokú nyelvvizsgát tett le az akkori legszigorúbb „Rigó utcai” vizsgaközpontban.

1990-ben, immár 18 közép- és felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezett, amikor megírta „A kreatív nyelvtanulás” című nyelvkönyvét, legelőször angol és német nyelvre kidolgozva.

Napjainkra egyedi szisztémája immár 13 nyelven elérhető.

Ahogy Ő mondja róla: ez a módszer nem azért jó, mert én csináltam, hanem azért, mert eredetileg saját használatra készült, magamnak csináltam, hogy még gyorsabban, még több nyelvet elsajátíthassak. (Nomen est omen: Polyglott = soknyelvű ember, Gaál Ottó )
A 12 fejezetből álló oktatócsomag kezdő szintről indul, s a középfokú nyelvvizsga követelményeit célozza meg – magyarázza Hudi Tibor, a Kreatív Nyelvtanulási Módszer képviselője. Minden fejezetben a rövid szókincs/nyelvtan után több száz kétnyelvű mondatrész, mondat következik, melyet hangosan kell célnyelvre fordítani. A tanuló maga alkotja meg a mondatot. Innen az elnevezés: Kreatív Nyelvtanulás. A magyar fordítások tökéletes önellenőrzést biztosítanak, s az egyre több helyes megoldás a nyelvtanulónak sikerélményt, önbizalmat ad. Ha pedig ront, nem kell izgulni, hiszen egyedül kijavíthatja a hibáját. A kreatív nyelvtanulók táborában megtalálhatjuk a középiskolás korosztályt, a nyelvvizsgára készülőket és a nyugdíjasokat is. Több mint kétszáz önkormányzatnál és jó néhány középiskolában, köztük két tannyelvű gimnáziumban is alkalmazzák. Nagy cégek és kisvállalkozások egyaránt sikerrel használják a visszajelzések szerint. Megtalálható olyan kiváló emberek könyvespolcain is, mint például Freund Tamás Bolyai-díjas akadémikus vagy Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész….

Hudi Tibor szerint a nyelvtudás legfontosabb része a beszéd, hiszen amit beszédben meg tudunk fogalmazni, azt meg is értjük, le is tudjuk írni, el is tudjuk olvasni. Fordítva ez egyáltalán nem biztos! Hányszor előfordul, hogy értjük, amit a másik mond, de nem tudunk rá válaszolni? Hiába ismerünk sok szót, ha nem tudjuk aktívan használni, nem megy a beszéd. Ilyenkor beszélünk passzív nyelvtudásról.

„A csoportos tanulás egyik legnagyobb hátránya a passzív tanulás„ – nyilatkozta lapunknak Hudi Tibor, a Kreatív Nyelvtanulás munkatársa. Ezzel az új módszerrel a tanulásba vetett energia csupán 10 százaléka passzív, azaz szótanulás, 90 százaléka viszont aktív, azaz beszéd.

A „kreatív” nyelvtanuló passzív hallgatóból a folyamat aktív résztvevőjévé, irányítójává válik. Nem olvasmányok, szavak passzív befogadója, hanem már az első pillanattól kezdve megszólal az idegen nyelven. A tanuló már rögtön aktív nyelvtudást szerez, amely még ha kevés is eleinte, azonnal használható. Ez sikerélményt és egészséges önbizalmat ad, ami legalább annyira fontos a tanuláshoz, mint a szorgalom. „Senki sem állítja, hogy ez a hatékony módszer erőfeszítés nélkül fog eredményre vezetni„ – mondja Hudi Tibor.

Jogos a kérdés: Mennyi idő alatt lehet megtanulni egy nyelvet? Nyilván a nyelvtudás különböző szintű lehet, de ez a program az általános társalgási témákról való folyékony kommunikációt veszi alapul. Ezt bárki elérheti, aki elsajátítja a 12 leckéből álló tananyagot. Tibor szerint aki heti 5 órát rá tud szánni a tanulásra, az eddigi tapasztalatok alapján 9-12 hónap alatt el tudja ezt végezni. A tanulás tempóját mi határozzuk meg, így tőlünk függ, hogy mikor érünk az anyag végére. Ezzel a módszerrel az ember valóban saját kezébe veszi a nyelvtanulását.

Örömmel jelentjük, hogy elkészült a Kreatív Nyelvtanulási Módszer online gyakorlója, amely már 10 nyelven elérhető! 2016 novemberében a Kreatív Nyelvtanulás online gyakorló programját az év honlapja díjkiosztón Magyarország legjobb nyelvoktató honlapjának választották! A program segítségével minden tanuló a saját nyelvi fejlődését is folyamatosan figyelemmel kísérheti!

Ráadásul a nyelvvizsgára készülő tanulóknak a helyszínen lehetőségük lesz a középszintig létező összes tananyagunkat (1 darab tananyag + 1 darab online gyakorló + 1 darab nyelvvizsga felkészítő) csomagárban 55970 Ft helyett most 27990 Ft-ért megvásárolni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában