Toronyban harcol tovább

2018.02.06. 20:27

Öt gyermekkel maradt özvegy, menedéket a nagymama adott

Óriási harcot vív egy megözvegyült anya az öt gyermekéért, hogy vele maradhassanak, és hogy megteremthesse lakhatásuk megfelelő körülményeit.

Merklin Tímea

Váradiné Nyári Mónika a házuk villanyvezetékeinek cseréjéhez vár segítséget. Öt gyermekével visszaköltözött Toronyba a mamájához, Bözsi nénihez (jobbról)

Váradiné Nyári Mónika férje tavaly január 1-jén halt meg: reggel kiment a konyhába, főzött egy kávét, szorítást érzett a mellkasában, hirtelen összeesett a család szeme láttára, és meghalt szívinfarktusban. Egy szombathelyi gyárban dolgozott három műszakban, magas fizetésért. Tervezték, hogy házat vesznek Meggyeskovácsiban, elköltöztek oda a haláleset előtt egy hónappal, kölcsönből, gyerekek után járó otthonteremtési támogatásból fizették volna ki. A családfenntartó halálával ez az álom szertefoszlott.

Váradiné Nyári Mónika a házuk villanyvezetékeinek cseréjéhez vár segítséget. Öt gyermekével visszaköltözött Toronyba a mamájához, Bözsi nénihez (jobbról). A 45 éves hálózat nem bírja el az elektromos háztartási gépeket, ha megy a mosógép, ki kell húzni a bojlert Fotó: Szendi Péter

Az asszony visszaköltözött Toronyba a nagymamájához. Ez a ház azonban elég régi, 45 évvel ezelőtti az elektromos hálózata, nem bírja el a háztartási gépeket. Ha megy a mosógép, ki kell húzni a bojlert, és nem lehet vasalót sem használni, folyamatosan figyelni kell a hűtőszekrényt, nehogy túlmelegedjen – bármikor bármelyik vezeték leéghet a falban. Ugyanakkor elég nagy létszámú a család, hogy a folyamatos házimunkára szükség legyen, az anya még otthon van a legkisebb gyerekkel, aki 24 hónapos.

A nagy család legkisebbje, Adrián délutánonként még szunyókál

Mónika az ifjúságvédők tanácsára elköltözött albérletbe a gyerekekkel a balesetveszélyes vezetékek miatt. Állandó lakást kellett szereznie. Hogy ne vigyék el a gyerekeket állami gondozásba, a nagymama odaajándékozta a házát, így – mint saját tulajdonba – visszaköltöztek, de feltétel, hogy sürgősen meg kell oldani a villanyvezetékek cseréjét. Ez csaknem félmillió forintba kerül. Ennyi pénzük nincs, ezért a toronyi Gazdag Gyula Általános Iskola igazgatóhelyettese, dr. Nárai Józsefné kezdett leveleket írni különböző helyekre, hogy segítséget kérjen – a gyerekek a toronyi általános iskolába járnak -, így szereztünk tudomást a nehéz helyzetben lévő családról.

Toronyban a dombon áll a ház, amely most már ajándékozás révén az unokáé és a dédunokáké. A 78 éves nagymama, Holdosi Józsefné Bözsi néni boldog, hogy három napja a gyerekek visszajöttek, nagyon egyedül volt az elmúlt hét hónapban nélkülük. – Értük élek – mondja a kanapé karfájára kuporodva. Unokája, Mónika sorolja a gyerekek neveit: a tizennégy éves Dorina, a tizenhárom éves Dániel, a tízéves ikerpár, Levente és Boglárka, valamint Adrián – a pici odaheveredik, a cumiját kéri. A háromszobás házban lakik még a nagybácsi, Holdosi József és az anyuka új párja – teljesen friss a kapcsolat, az interneten ismerkedtek meg -, Budai Gyula a legkisebb, 11 éves gyermekével. Így Mónika öt gyereket indít el naponta az iskolába.

Gyula is öt gyerekkel maradt özvegyen, négyet már felnevelt, dolgoznak. Azt mondja, tudja, mit jelentenek az ifjúságvédelem váratlan ellenőrzései, de nála sem találtak soha kifogásolnivalót: főzött, mosott, takarított, a szekrényben mindig élre hajtogatva tartotta a ruhákat, minden gyereke tanult, rendes ember lett. Borsodból származik, a foglalkozása kőműves, Bözsi néni házán ő dolgozik: cserélt ajtókat, ablakokat, parkettázott az egyik szobában, felújította a fürdőt, festéshez készülnek. Mónika úgy fogalmaz: – Ezt az embert a férjem küldte, hogy segítsen. Amit a férjem megkeresett pénzben, azt az értéket Gyula a kétkezi munkájával teremti meg nálunk.

Váradiné Nyári Mónika családjának konyhájából még a szekrény hiányzik Fotók: Szendi Péter

Megtudjuk: a toronyi önkormányzat is segített már, bútorokat, ágyakat, szőnyegeket, teatűzhelyet és négy köbméter fát ajánlottak fel a tíztagúra bővült családnak. Elsősorban a villanyvezeték cseréjére van szükség, de további tüzelő is kellene. Ha kapnának még bontott ajtókat, ablakokat, építőanyagokat, járólapokat, Gyula folytatná a felújítást. Hiányzik még pár függönykarnis és egy konyhaszekrény. Az ifjúságvédelmisek hetente hoznak élelmiszercsomagokat. A toronyi plébános, dr. Perger Gyula pékárut, kompótot küld haza a nagymamával, aki bottal jár, de minden vasárnap elmegy a templomba. – Az atya sokszor olyan szép misét mond, hogy sírok – jegyzi meg. Amikor a papot meghívták lakodalomba, nagy doboz tortát, rántott húst hozott onnan a családnak, és mindig mindenkivel üzen, üdvözletét küldi. Azt ígérte, megszenteli a házat, ha elkészülnek a felújítással, hogy legyen benne szeretet, nyugalom és békesség. Mónika meséli: maga a püspök is járt már náluk, Perger atya hívta dr. Székely Jánost Toronyba látogatóba, az albérletükben is járt. Meghívják majd a plébános urat egy jó húslevesre, pörköltre és nokedlire, ha végeznek a festéssel, ajándékot is fog kapni: egy angyalszobrocskát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában