KEMENESSÖMJÉN

2018.02.13. 19:44

A párbajtőrvívó 100 éve – Dr. Berzsenyi Barnabásnak emléktáblát állítanak

Dr. Berzsenyi Barnabásra, a magyar párbajtőrvívás egyik legkiemelkedőbb alakjára emlékezett a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület a kemenessömjéni Berzsenyi-kriptánál.

VN

Halmosi Zoltán és Békefi Miklós az egyesület nevében koszorúzott Fotó: Mittli Ödön

 

Halmosi Zoltán és Békefi Miklós az egyesület nevében koszorúzott Fotó: Mittli Ödön

A megemlékezésen részt vett Kurucz Attila, Kemenessömjén polgármestere és Némethné Papala Dorottya Berzsenyi-leszármazott. Gál László, a hagyományőrző egyesület alelnöke beszédében felidézte a magyar párbajtőrvívás egyik legkiemelkedőbb alakjának pályafutását. 35 évesen érte el élete legjobb egyéni eredményét, a brüsszeli világbajnokságon – az általa legyőzött Sákovits József mögött – ezüstérmet szerzett. Három év múlva a melbourne-i olimpiáról újabb ezüstéremmel tért haza. Berzsenyi Barnabás Kemenessömjénben töltötte gyerekkorát, élete végén is gyakran időzött a Berzsenyiek földjén, ahol végakarata szerint eltemették. A vasi olimpiai hagyományőrzők emléktábla elhelyezését is tervezik: Berzsenyi Barnabás 1918. február 12-én született, és az idén június 18-án lesz 25 éve annak, hogy Osnabrückben elhunyt, azaz 2018 kettős Berzsenyi-jubileum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában