Közelebb kerülni a látókhoz

2018.02.25. 15:00

Felolvasókészülék segíti a vakok és gyengénlátók napjait Vas megyében

A vakokat és gyengénlátókat segíti ügyeik intézésénél egy különleges felolvasókészülék, amelyet a szombathelyi önkormányzat segítségével vásárolt meg a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete.

Pogács Mónika

Bősze György elnök és Kopcsándi Gyula, a szervezet tagja megmutatta a felolvasó gép működését

Fotó: Unger Tamás

Miben más?

A szervezet szombathelyi klubépületében jártam. Kíváncsi voltam arra, miben kínál mást ez a készülék, mint a számítógépeken használt alkalmazások, felolvasóprogramok. Bősze György, a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete vezetője és Kopcsándi Gyula egyesületi tag a gép egyszerűsített működését, használatát emelte ki készülékük legfőbb érdemeként.

A narrátorhang távirányító segítségével lassítható, gyorsítható, előre- vagy visszaléptethető egész mondatonként a szövegegység.

Bősze György elnök és Kopcsándi Gyula, a szervezet tagja megmutatta a felolvasó gép működését
Fotós: Unger Tamás

– Maga a gép asztali része a szkennelő, felette egy beolvasó kamera van. Laptop méretű berendezés. Számítógép alapon, DOS-programmal működik. Egy monitort is tettünk hozzá, de az nem feltétlenül kell, egy vak embernek biztosan nem. A szerkezet sorfelismerő képességgel rendelkezik, így ha ferdén vagy fejjel lefelé kerül be az irat, akkor is fel tudja azt olvasni németül, angolul és magyarul – ismertette a specifikációkat Kopcsándi Gyula. – Egyszerű a kezelése. A lényege ugyanaz, mint a számítógépesé. Csak ez automatikusan fényképezi be a szöveget, alakítja át hanggá a célprocesszornak köszönhetően – folytatta.

– Szolgáltatásként ezt és több más, a vakok számára fontos segítő technikai eszközt biztosítjuk a klub nyitvatartási idejében a rászorulóknak. Feladatunk az egyesület tagjainak segítése az álláskeresésben, dokumentumok kitöltésében, információk nyújtásában – mondta el Bősze György egyesületi elnök.

Azzal folytatta: jelenleg 208 tagja van a civil szervezetnek, egyre többen hallanak róluk, csatlakoznak hozzájuk.

Szemfüles

– Több rádióban, közöttük három vasiban havonta hangzik Szemfüles magazinunk. A látássérült ember nehezebben mozdul ki, információt is nehezebben szerez emiatt. A rádió segítségével otthonába juttathatjuk el a számára fontos ismereteket – tette hozzá az elnök. Az egyesület célja az is, hogy minél közelebb kerüljenek a látó társadalomhoz. Érzékenyítő programokon mutatják be, hogyan élnek, milyen problémákkal küzdenek, hogyan oldják meg ezeket a hétköznapokban a vak emberek.

– Összeszokott páros vagyunk, együtt rójuk az utakat, az érzékenyítő tréningeken is gyakran mutatjuk be, hogy segít engem a mindennapi élethelyzetekben Berci – mutatta be nyolcéves vakvezető kutyáját Bősze György. A labrador hét éve az egyesületi elnök segítője.

– Örömhír, hogy decemberben már ötödik tagtársunk is megkapta vakvezető kutyáját. Vas megyében ez nem is rossz szám – tette hozzá.

Újítás Szombathelyen

Az elnök látogatásom végén egy újdonságra is felhívta a figyelmemet, az akadálymentes utcai közlekedésben a nem látókat Szombathelyen egy újítás segíti. A kezdeményezés az egyesülethez és annak vezetőjéhez köthető, a megvalósítást pedig ugyancsak támogatja az önkormányzat. Vagyis azt, hogy már húsz lámpás gyalogátkelőhöz került a zebrák és a járda találkozási pontjára úgynevezett taktilis járólap. A csíkos dombormintázat a botot vezeti, a pöttyös a veszélyt jelzi. Vagyis azt, hogy a nem látó a zebra indulási pontjához ért. A lámpáknál a vak ember aktiválni tudja a jelzőhangot.

Bősze György és vakvezető kutyája, Berci hét éve róják együtt az utcákat
Fotós: Unger Tamás

– Hangsúlyozom, a lámpa programozására, irányítására nincs jogosultságunk. Csak a hangot aktiválhatjuk egy távirányító segítségével. Így a jelzőhangos tájékoztatás nem szólal meg minden egyes lámpaváltásnál, csak akkor, ha egy vak ember kapcsolja be távirányítójával. Az akadálymentes utcai közlekedés ügyében tett lépések szintén azt példázzák, mutatják, hogy hogyan oldják meg a vakok és gyengénlátók a hétköznapokban adódó nehézségeiket egyesületi összefogással és a látó társadalom támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában