Vasi Őrtüzek

2018.02.12. 16:23

Vándorkonferencia borral, költészettel, irodalommal

A Vasi Őrtüzek irodalmi vándorkonferencia Nagytilajban, Nagy Gáspár költő sírjának megkoszorúzásával kezdődött.

Pogács Mónika

Tausz István, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke maga is sokat tesz az irodalmi hagyományok őrzéséért a Kisfaludy-kultusz éltetőjeként Fotó: Vincze Kornél

Az egymásra irányuló figyelem volt leginkább jellemző a rendezvényre. Nagytilajban Pécsi Györgyi irodalomtörténész Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő koráról beszélt. A vándorkonferencia a Nagy Gáspár Kulturális Központban a Bor és költészet című rendezvénnyel folytatódott. Gergye Rezső szervező elmondta: a Vasi Őrtüzek programsorozatot három évvel ezelőtt indították el. Azóta több verset író került a látókörükbe. Igyekeztek közülük mindenkit meghívni az estre. Tausz István, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke emlékeztetett: öt év alatt 85 épített-, vagy szellemi érték, kulturális hagyomány megyei értéktárba való felvételéről döntöttek már.

Tausz István, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke maga is sokat tesz az irodalmi hagyományok őrzéséért a Kisfaludy-kultusz éltetőjeként Fotó: Vincze Kornél

- Az irodalmárok, költők is jelentős helyet foglalnak el nemcsak a nemzeti, hanem a megyei értékeink között is. Őrtüzek gyújtásával emlékezünk Berzsenyi, Kisfaludy, Nagy Gáspár kiváló szellemi nagyságára – hangsúlyozta az elnök, aki egyben a Kisfaludy-kultusz egyik éltetője is. Azután a költők olvasták fel írásaikat díjnyertes borok kóstolása közben, amelyeket Varga Zoltán borász kínált a résztvevőknek.

Másnapján a résztvevők Kámban Kisfaludy Károly drámaíró emlékkövét, Zsennyén Békássy Ferenc költő sírját koszorúzták meg. Jász Attila költő Hamvas Béla Kisfaludy Károlyról írt értekezéséről, dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész pedig az élő költészetről tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában