koszorúzás Szombathelyen

2018.03.15. 07:00

Aki miatt pont 48 méter magas az evangélikus templom tornya

Koszorúzást tartottak a szombathelyi Szent Márton temetőben a Hübner mauzóleumnál március 14-én. A családi sírbolt Hübner János 48-as nemzetőr nyughelye is volt. A földi maradványokat 1981-ben exhumálták és a szalézi templom urnakriptájába helyezték át.

Merklin Tímea

A Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium minden évben koszorúz a nemzeti ünnep alkalmából a Szent Márton temetőben, először tartották a megemlékezést a Hübner kriptánál, amely az egyik legértékesebb építészeti emlék. Az ünnepség mindig valamennyi 48-as szabadságharcosnak szól.

A fő szervező, Torjay Valter  festőművész, művészettörténész, akinek szívügye a szent Márton temető, két történetet mesélt Hübner Jánosról, akinek édesapja Temesvárról költözött Szombathelyre, itt nősült 1820-ban, feleségül véve Koller Júliát. Asztalosnak tanult, majd építkezési vállalkozó lett, téglagyára volt, máig sok Hübner tégla (a beleégetett J. H. jellel) kerül elő a 19. század közepén épített épületekből.  48-as nemzetőr volt, a szabadságharc bukása után bujdosnia kellett. A közkegyelem után magas városi hivatalokat látott el, tanácsos szerepet is betöltött, komoly társasági életet élt. Ő maga katolikus volt, de jó kapcsolatot ápolt az evangélikus gyülekezettel.  Amikor az evangélikus templom épült – neoromán stílusban, 1896-ban építették Ludwig Schöne építész tervei alapján -, Hübner János vállalta, hogy olcsóbban szállítja a téglát, a ha torony 48 méter magas lesz. Annyi lett.

 

A másik történet arról szól, hogy március 15-én a fiatalok régen mindig odamentek ünnepelni Hübnerék házához, amely a mai könyvtár helyén állt a Petőfi utcában, és a kis öreg odajött az ablakhoz, és lelkesen azt kiabálta „Éllen der haza!” Német volt, sosem tanult meg rendesen magyarul. Ennek kapcsán Torjay Valter arról beszélt, hogy magyarnak lenni nem feltétlenül jelent vérséget, magyarnak lenni lelki kérdés.

A Hübner mauzóleum falán koszorút helyezett el dr. Puskás Tivadar polgármester Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

A Hübner mauzóleum falán koszorút helyezett el dr. Puskás Tivadar polgármester, dr. Balázsy Péter megyei főjegyző, a Recski Szövetség és az 56-os Szövetség képviselői, az ünnephez a terepet előkészítő Vas Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója, Kiskós Ferenc, és a Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium diákjai.

Verset mondott: Tamás Botond, harsonán játszott: Rozina Róbert, akik szintén a művészeti iskola növendékei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában