MEGYEI KÖRKÉP

2018.03.25. 08:00

Állásbörzéket rendeznek szerte Vas megyében

Helybe megy a munkáltató. Ezzel a szlogennel indított egyfajta vidékjáró állásbörzét a Változó Világért Alapítvány.

Pogács Mónika

Az állásbörzét legutóbb a szentgotthárdi színház aulájában rendezték meg, nagy érdeklődés mellett Fotók: VV Alapítvány

Szentgotthárdon a napokban tartottak ilyen programot. Hétfőn délelőtt Körmenden, szerdán délelőtt Vasváron lesz majd a sor, hogy fogadják a kiállítókat.

- Munkanélkülieket, állást változtatni szándékozókat, gyesről, gyedről visszatérőket egyaránt várunk – hangsúlyozta ki rögtön az elején Németh Zsolt alapítványvezető.

Az állásbörzét legutóbb a szentgotthárdi színház aulájában rendezték meg, nagy érdeklődés mellett Fotók: VV Alapítvány

A foglalkoztatás piaca

A programon több mint húsz kiállító kínál állásokat és szolgáltatásokat az érdeklődőknek.

- A börze egyfajta foglalkoztatási piac a szó szoros értelmében. Az álláskereső közvetlenül érdeklődhet, személyesen találkozhat a cégek, vállalkozók képviselőivel. Ez pedig sokkal informatívabb, mintha hirdetésben olvasna az állásról – emelte ki a börze további előnyeit a koordinátor, Németh Zsolt.

Hozzátette: A Körmendi és a Vasvári Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának munkatársai az állások kínálata mellett képzések lehetőségeiről, foglalkoztatási támogatásokról, szolgáltatásokról is tájékoztatnak. A Változó Világért Alapítvány munkatársai a többi között önéletrajzírásban, az önéletrajzok akár azonnali feltöltésében segítik az álláskeresőket.

Trendek

A foglalkoztatási szakembert a munkaerőpiac jelenlegi helyzetéről, jellemzéséről is megkérdeztük.

- Ma minden területen munkaerőhiány van, a megyében sincs ez másként. Szombathelyen és Sárváron érzékelhető mindez leginkább. De hogy milyen munkaterületeken jelentkezik, az végképp nem általánosítható – kezdett a trendek elemzésébe Németh Zsolt – Tíz éve a gazdasági válság egyben munkaerőpiaci válságot is okozott. A munkanélkülivé válás szinte tömeges méreteket öltött egy időben, sajnos, a munkahelyek megszűnésének következményeként. Pár évvel ezelőtt kis időre kiegyensúlyozott lett a munkaerőpiac, de a trend most megfordult. A cégek fejlesztéseik miatt vennének fel új dolgozókat, de nincs elegendő. Nem tudja ellensúlyozni a hiányt az a viszonylag sok, a kelet-magyarországi régióból érkező dolgozó, akiket a cégek idevonzottak, számukra lakhatást is igyekeztek biztosítani.

A börze a szó szoros értelmében foglalkoztatási piac. Vevőkkel, eladókkal és azok portékájával

Jó tanácsok

A kérdésre, hogy a szakemberek szerint egy munkáltató mitől lehet vonzó a munkát keresőnek, Németh Zsolt összetett választ adott.

- Nehéz jó ötletet, receptet adni. Azt a munkáltatók tudják, hogy emelni kell a bért, ez a trend meg is kezdődött a vállalatoknál – számolt be az egyértelműen pozitív folyamatokról a szakember.

Azzal egészítette ki: Van sok munkavállaló, aki menne dolgozni, de nehezen tud a kisgyermeke miatt vagy mert idős embert gondoz otthon. Őket egyedi munkaszervezéssel tudja megtalálni a foglalkoztató. A képzés is lehet egy cég vonzó kínálata. Nagyobb munkáltató saját buszjáratot indíthat és egészen távolról viheti be üzemcsarnokába dolgozóit. A kisfalvas Vas megye településszerkezete indokolhatja ennek hatékonyságát.

Németh Zsolt a munkakeresők számára is sorolt néhány hasznos javaslatot arra vonatkozóan, hogyan találhatja meg az igazit – munkahely tekintetében is – valaki.

- Nincs garantált recept. De aki kistelepülésen lakik, kereshet olyan munkáltatót, aki hajlandó a munkahelyre szállításról gondoskodni. Ha valaki szakma nélküli, igénybe veheti a Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának képzéseit. Nem kell félni, akár idősebb korban is érdemes tanulni. Napi szinten kell tartani az élethosszig tartó tanulás gyakorlatát, mert a változó világban folyamatosan változnak a munkáltatói elvárások is – figyelmeztetett a szakember. Azzal zárta tanácsait: manapság verseny van, a munkáltatók egymásra licitálhatnak. Munkavállalónak lenni ebben a helyzetben jó pozíció. De fontos, hogy az állást vállaló kiszámítható legyen, mert ha hosszú távon megbízhatatlan, a munkáltatók többé nem számolnak vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában