méltón emlékezve

2018.03.28. 10:00

Felújították a világháborús katonák sírjait és emlékművét Sárváron

A régi köztemetőben átadták tegnap az első világháborúban hősi halált halt katonák felújított hadisírjait és emlékművét.

Pajor András

A felújított I. világháborús hadisírok átadóünnepségén Kondora István polgármester helyezett el koszorút a sárvári hősök emlékművénél Fotó: Pajor András

- Nem létezne most Magyar Honvédség azok nélkül a katonák nélkül, akik azért küzdöttek, hogy ez a haza száz évvel később is a mi hazánk legyen – jelentette ki dr. Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A felújított I. világháborús hadisírok átadóünnepségén Kondora István polgármester helyezett el koszorút a sárvári hősök emlékművénél Fotó: Pajor András

A rendezvényen szólt Kondora István, Sárvár polgármestere és Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője is, megköszönve a minisztérium támogatását, hogy a felújított hely méltó módon őrizheti az elesett katonák emlékét. A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Centenáriumi Pályázati Igazgatóság támogatásával újították fel a sírjeleket, parcellaoszlopokat és az emlékművet, a felújított temetőrészt pedig befüvesítették.

A világháború kitörésének évében, 1914-ben temettek el hadi eseményekben elhunyt sárváriakat a városi köztemetőben. Az utolsó ilyen temetés 1927-ben volt, mivel az érintett a betegségét a nagy háborúban szerezte, így hősi halottnak tekintették. Ezt követően alakították ki a kerítéssel ellátott sírkertet számozott oszlopokkal. A mostanra leromlott állapotú síremlékeket cserélték ki a minisztérium támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában