350 millió

2018.03.31. 08:00

Közösségek terei készülnek pályázatból Jánosházán

Parkoló, elektromos töltőállomás és közösségi terek is lesznek a városközpontban. Szociális blokkot és kerítést kap a horgásztó, a sportpálya pedig például minigolfpályával és kemencével bővül.

BAKOS ÁGNES

Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, a Jánosházai Városi Sportegyesület vezetője és V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője Fotók: Szendi Péter/ Szendi Péter

Bemutatták a sok-sok építkezést, amely a következő hónapokban valósulhat meg Jánosházán.

Barnamezős tervek

Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, a Jánosházai Városi Sportegyesület vezetője és V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője Fotók: Szendi Péter/ Szendi Péter

- Ez a barnamezős beruházás 200 millió forintos pályázati összeget nyert, százszázalékos támogatású – mondta el Kiss András, Jánosháza polgármestere.

A legfontosabb pontja, hogy a régi galvánüzem lapos tetős épületét elbontják, a talajt is kicserélik, ahol szükséges – tisztul a belváros. Ezt a kezdeményezést mint környezetügyért is felelős államtitkár külön méltatta V. Németh Zsolt.

Az épület helyén parkolók lesznek, és egy elektromos töltőállomás – ahogy a polgármester fogalmazott, haladnak a korral. A fogadóépületet teljesen felújítják a tetőtől, a kéménytől kezdve – mutatta Kiss András. Közösségi tereket kapnak benne a város civil szervezetei. Ezzel nemcsak megújul, hanem méltó tartalmat is kap az épület, amely nemcsak Vas megyét, hanem az országot tekintve is különleges, hiszen itt mondta utolsó nyilvános beszédét Batthyány Lajos, az ország miniszterelnöke.

Története

Elfogatását követően, 1849 áprilisában szállították Budapestről Olmütz felé. Április 27-én este az őt és rabtársait kísérő osztrák katonák Jánosházán ebben az épületben szálltak meg. Hamar híre ment a vendégeknek: néhány száz fős tömeg vette körül a fogadót, követelve a rabok szabadon bocsátását. A miniszterelnök szobája ablakából megköszönte Jánosháza lakosságának „hazafias jóindulatát”, és kérte a forradalmárokat, hogy hagyjanak fel az ostrommal. Tudta, hogy a tömeg kiszabadíthatná őt rabságából, de azt is tudta,

hogy később az osztrákok nem kegyelmeznének a falu lakosainak, és eltörölnék a föld színéről is Jánosházát.

Horgásztó is

Kiss András polgármester a központi épület előtt, amely szintén megújulhat a 200 millió forintból

- A főépület mögött van még egy tárolórész, azt is felújítjuk. Lenn, a horgásztónál pedig szociális blokk készül, kiépül a közvilágítás, és az egészet körbekerítjük – sorolta a barnamezős projekt többi elemét a polgármester.

- Jánosháza is létrehozza infrastruktúráját, ez a két beruházás viszont túlmutat ezen – méltatta a fejlesztést térség országgyűlési képviselője. A programokból is látszik, hogy jól érzik magukat a város közösségében a helyiek, ezt szolgálják a megvalósuló tervek.

Zöldmezős beruházás

A nyertes Zöld Város programban 150 millió forintból építkeznek a Tóth Zoltán nevét viselő sportlétesítménynél.

Tereprendezéssel kezdődik majd a munka, lesz tekéző, minigolf-, tollaslabda- és gördeszkapálya, ügyességi görkorcsolyapálya, valamint piknikezésre alkalmas területet is kialakítanak, szabadtéri színpadot is építenek – vagyis nem csak a sportolási lehetőségek támogatása a cél. – Száz éve ezen a területen vásárokat tartottak; ahol most a futballpálya van, ott volt a disznópiac – idézte fel az egykori vásárváros történetét Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, a Jánosházai Városi Sport-egyesület vezetője.

Egymilliárd

Mindkettő, együttesen 350 milliós fejlesztés kapcsán is köszönetet mondott a polgármester V. Németh Zsolt államtitkárnak. Az országgyűlési képviselő a megyei önkormányzat koordinációs munkáját méltatta – ezekkel a programokkal kapcsolatban is.

2014 óta Jánosházára több mint 1 milliárd forintnyi fejlesztés jut – ahogy a polgármester fogalmazott, remélik, hogy jól tudnak vele élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában