Ötven éves

2018.03.12. 14:55

Jubilál az első lakótelepi iskola

Iskolatörténeti és képzőművészeti kiállítással ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját a Derkovits Gyula Általános iskola.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Hornyák Emőke

A szombat délutáni megnyitó ünnepségre zsúfolásig megtelt a két egybenyitott terem. Egykori tanítványok, nyugalmazott kollegák és a társintézmények vezetői jöttek el, hogy köszöntsék a megyeszékhely első lakótelepi iskoláját. Fodor István tankerületi igazgató értékteremtő intézménynek nevezte a „Derkót”, amely nevéhez méltóan mindig kiemelkedett a képzőművész tehetségek gondozásában is. Az elmúlt évtizedek emlékezetes eseményeit Kiss Pálné nyugalmazott igazgatóhelyettes idézte fel. Szólt az egykori táborok emlékéről, a nyelvi napokról, a kis menedzserek vetélkedőről, a Derkovits emlékhetekről, a testnevelés tagozat eredményeiről. Külön kiemelte Puskás Ferenc emlékezetes látogatását. Tisztelettel adózott a korábbi három igazgató: Kiss Vilmos, Havasy Jenő és Kártyás Lászlóné érdemei előtt. Büszkén nyitotta meg a négy képzőművész, Foky Éva, Dóczi Virág, Rasperger Dávid és Takács Gábor kiállítását, akik egykor mind az iskolai növendékei voltak.

Fotó: Hornyák Emőke

- Egész Európából csodájára jártak annak idején a Fazakas Péter tervei alapján készült iskolánknak, olyan modern volt az épület is, és a felszerelés is – mondta el dr. Kovács Péterné igazgató, aki immár húsz éve áll az intézmény élén. Volt idő, amikor 1100 gyermeket kellett elhelyezniük, több épületben folyt a tanítás. Ma, hogy több új iskola felépült és a lakótelep is öregszik, már „csak” 630 növendékük van. Az iskola tizenhat tantermében végül most tizenhat osztály tanul.

Az évfordulóra egy harmadik kiállítás is nyílt. A városkörnyék alsó tagozatos diákjainak meghirdetett, tizenkilencedik Gyermekszemmel rajzversenyen a jubileumra való tekintettel a Mit szeretek az iskolában? illetve az Ilyen lesz az iskola ötven év múlva témában kellett elkészíteniük kompozícióikat a versenyzőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában