az ország minden tájáról

2018.03.13. 07:00

Könnyűipari szakmák versenye a szombathelyi iskolában – Ki varrja magát a szakma sztárjává?

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idén is megrendezte a könnyűipari szakmák versenyét. A szombathelyi elődöntőről a budapesti Szakma Sztár Fesztivál döntőjéig lehetett jutni.

Lutor Katalin

Sári Csilla Nyíregyházáról érkezett. Éppen a női szabók feladatát teljesíti: blézert varr Fotó: Unger Tamás

Apró kitűzőkön számok: a versenyzők ugyanis anonimok – az ország minden pontjából érkeztek a Szombathelyi Szolgáltatási SzC Oladi Szakképző Iskola tanműhelyébe. A kora reggeli órákban függönyt varrtak, majd a női szabók feladata egy alkalmi blézer, a férfiaké egy ehhez való nadrág volt.

A bőrdíszművesek övet, kesztyűt, apró kiegészítőket készítettek. Mindezt időre.

Sári Csilla Nyíregyházáról érkezett. Éppen a női szabók feladatát teljesíti: blézert varr Fotó: Unger Tamás

Írásbeli és szóbeli forduló előzte meg a gyakorlatot: a tételsor a vizsgakövetelményeknek megfelelő. Százharmincan vettek részt az írásbeli fordulón, ebből tíz női szabó, négy férfi szabó és ugyanennyi bőrdíszműves jutott tovább az igazi megmérettetésre. A résztvevőket már a folyamat alatt is megfigyelték: ki hogyan bánik az anyagokkal, mikor vasal és hogyan, mennyire türelmes és igényes – mondja S. Hegyi Lucia, a zsűri elnöke. Meglepő pozitívum, hogy a diákok pontról pontra végigolvasták a feladatot, átnézték a műszaki rajzot, és ez alapján igyekeztek dolgozni – teszi hozzá a divattervező.

Kategóriánként többen is továbbjutnak, aki időre készen van a feladattal: mind esélyes. A zsűri értékelőlap alapján pontoz, de végül majd a meghúzott határ dönt a döntősök létszámáról. Aki ezen az elődöntőn részt vett, felmentést kapott a szakmai vizsga alól. A döntőbe tizenketten jutottak: hat női, három férfi szabó, és ugyanennyi bőrdíszműves.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában