Szlovénul dalban, táncban

2018.03.01. 10:00

Minden iskolai program az anyanyelv és a kultúra elsajátítását szolgálja

Az Apátistvánfalvi Kéttannyelvű Általános Iskola és Óvoda egyike azoknak az intézményeknek, ahol a magyarországi szlovénség legifjabb nemzedéke az anyanyelvével ismerkedhet.

Tersztyánszky Krisztina

A szlovén nyugdíjasok farsangi felvonulásának kellemes színfoltja volt az apátistvánfalvi gyerekek tánca Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Két tanítási nyelvű iskola

Méghozzá nem is csak a tanítási órákon – bár ez sem elhanyagolható. 2007 óta az iskola két tanítási nyelvű, ami azt jelenti, hogy a gyerekek a heti öt szlovén óra és a népismeret mellett több tantárgyat szlovén nyelven tanulnak, mind az alsó, mind a felső tagozatban. Bizonyára ez is az oka annak, hogy a tanulóknak jelenleg több mint kétharmada Szentgotthárdról, illetve a városkörnyéki falvak valamelyikéből jár Apátistvánfalvára.

Az anyanyelvet, a nemzeti kultúrát azonban nem csak az iskolapadban ülve lehet elsajátítani. Tudja ezt az iskola-igazgató, Holecz Lajosné és a tantestület többi tagja is. Gyakoriak a programok a határ túloldalán élő diákokkal. Ezen kívül nagy hagyományai vannak az intézményben a szlovén kultúrához kapcsolódó szakköröknek: a tánccsoportnak, az énekkarnak és a fazekasműhelynek. 2012 óta, amióta az Országos Szlovén Önkormányzat az iskola fenntartója, a szakkörök fenntartására az anyaországból, a Határon Túli Szlovének Hivatalából tud forrást igényelni a tantestület.

Tánc

A néptánccsoport tagjait a helyi ünnepeken kívül különböző nemzetiségi programokon is megcsodálhatja a közönség. Nemrég a szentgotthárdi farsangi felvonuláson is nagy sikert arattak vidám műsorukkal. Rábavidéki és Prokmurje-i területről, azaz a határ két oldaláról gyűjtött szlovén néptáncok szerepelnek a repertoárjukon, harmonika-, illetve énekkísérettel.

A legénykék és a kislányok fellépőruháit is Szlovéniában varrták. Jelenleg a csoportban 2-6. osztályosokig táncolnak diákok, így már az egészen aprók is elkápráztathatják az idősebbeket, mondván: már mi is ismerjük a népünk táncait!

A gyakran a határokon túl is vendégszereplő tánccsoport mellett egy kicsit más a feladata az iskolai énekkarnak, amelynek működését a különböző rendezvények szabályozzák. De az ő műsorukon is gyakran szerepelnek szlovén népdalok, kórusművek. Énekeltek már a budapesti szlovén egyesületnél és a Puconci testvériskolával is szoros kapcsolatot ápolnak.

Anyanyelvi kultúra ápolása

Talán azt gondolnánk, a fazekasszakkör kevésbé szolgálja az anyanyelvi kultúra ápolását, ám ez nem így van. A már kihalófélben levő mesterséget egy szlovén mester tanítja a gyerekeknek hetente egy alkalommal. Az iskola a meglévő három korongozó mellé nemrég egy elektromos kemencét is beszerzett, így a munkadarabok égetése is helyben történhet.

Több mint tíz éve a nyár jelentős eseménye a fazekas-tábor, ahova több mester és résztvevő érkezik az anyaországból is. A négy napig tartói intenzív, közös munka és a szabadidős programok is rengeteg alkalmat adnak a nyelvgyakorlásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában